Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската градска художествена галерия – с Наградата на София за визуални изкуства за 2023 г.

6
Аделина Филева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

В това предаване гостува Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия (СГХГ). С нея разговаряхме за Наградата на София за визуални изкуства, с която тази година е отличена галерията и за голямата изложба на Генко Генков "Отвъд видимото", както и за други предстоящи инициативи. Тя сподели и впечатленията си от Резиденцията в Сите интернационал дез арт в Париж – за времето на своето пребиваване там – през месеците юли и август.

За началото на творческия път на Аделина Филева – за емоциите от първите срещи с колекциите на СГХГ и успеха на творческите проекти – така започна нашият разговор в студиото. "Имах щастието да започна работа при един от изключителните български изкуствоведи – Димитър Г. Димитров, който – човек, влюбен в изкуството, човек с много знания, ерудит – и който обича младите хора и е готов да им предава своите знания, да ги напътства. Един ден ми каза: "Аз ако не ви хвърля в дълбоката вода, вие кога ще се справите с нещата! Трябва да свиквате веднага да заставате пред публика и да може бързо да ѝ посочите кое е важно за нея и интересно." Така че на моите преподаватели и на него, като начало, като старт при него, съм много благодарна!

Аз кандидатствах – исках специално след завършването си да работя в галерия – и си бях подала молбата на различни места. Димитър Г. Димитров беше единственият, който реагира много интересно – покани ме, помоли също така да си донеса дипломната работа от Художествената академия и ми възложи, също така, да напиша един текст за изложба на втория етаж и да му ги оставя. И може би след три-четири седмици той ми се обади и каза, че e доволен от това, което аз съм му представила. И че ще ме назначи в градската галерия на работа, но няма места и трябва да се изчака. И минаха три-четири, пет месеца. На шестия аз си помислих – няма, няма да ми се обадят – обещаха ми, но не. Но той спази думата си и след това ме покани в галерията и така започна моя път 1995 година. Скоро ще станат 30 години да работя в галерията, но за мен това е един избран път!..."

А за изложбата на Генко Генков "Отвъд видимото", тя поясни, че може да се види до 12 ноември и е придружена от луксозно издание, в което са включени творби от държавни и частни колекции (както и в самата изложба), а също и архивни фотографии и документи, допълващи представата за живота и творческия път на художника.

"Генко Генков рисува рядко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни и нерядко меланхолични, дори когато палитрата не е така огнена и експресивна, а светла и по-мека, с деликатни цветови съчетания."

Това е малка част от предговора на Аделина Филева, отпечатан в началото на изданието.

Снимки - Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" – Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25