Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Евгения Кръстева-Благоева: Консумативната култура променя кулинарните практики

"Разглеждам храната през призмата на културната антропология – това, което ме интересува е как се случва храненето като културен акт, какво споделяме през храната и как се формират вкусовете – казва доц. Евгения Кръстева-Благоева, преподавател в НБУ и автор на курса "Храна и култура", който сега се превръща в книжно издание.

"В първата част на изданието се дискутират проблеми като ритуалната храна и как религиите формират храненето, а във втората – бързата  и бавната храна, храна и миграция, какво кара нашите мигранти да си носят хранителни продукти из целия свят – казва тя – Вкусът е локален и сега се връща тенденцията да купуваме храни от нашия регион, това се мисли като по-здравословно и по-домашно. Но вкусът в антропологичен аспект пресича индивидуалното и социалното. Той се формира в детския период и не се променя."

"Традиционните храни се преоткриват по различен начин днес – смята доц. Благоева – самата концепция за традиционна храна се трансформира. Не може да се каже коя е най-традиционната храна у нас, защото идеята за традиционност се променя с времето. Променя се всичко, културната среда, навиците"

Това, което не се променя обаче според доц. Благоева е ролята на кафенетата. "Те са основна характеристика на градската култура и в Европа и на Балканите Променят се като интериор меню и пространство, но социалната роля остава водеща. Ресторантът като място на свободното време също остава, там храната е само един от елементите".



По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00