Склонността към отлагане или прокрастинацията е нещо познато на почти всички нас. 20% от хората твърдят, че отлагането е съществена черта на характера им. Във време, когато има световен ден на целувката, на щастието, на приятелството или на домашните любимци няма ден на прокрастинацията, понеже комитетът, който трябвало да насрочи датата все отлагал събирането. Последното, разбира се, е шега, но не са никак малко хората, които смятат, че могат да са почетните председатели на един такъв комитет.
Мнозина бъркат прокрастинацията с мързела, но всъщност двете нямат много общо. Прокрастинаторите не просто не мързелуват, понякога те дори се затрупват с различна работа, само да заобиколят и още малко да се отдалечат от задачата, която отлагат по една или друга причина. Понякога причината за отлагането е свързана със страх от провал, с опит за перфекционизъм или с ниска самооценка – причините са разнообразни, но при всички положения става въпрос за провал на саморегулацията и неумение да се потисне импулса за разсейване. А това е все по-голям проблем в съвременната ни култура, в която сме заобиколени от технологии, създадени така, че да крадат постоянно вниманието ни и да ни пристрастяват, експлоатирайки допаминовата ни зависимост.
Затова повече отвсякога е важно да умеем да контролираме порива към мигновено удовлетворяване на импулсите и да обърнем внимание на ползите от дългосрочното удовлетворение.
Няма еднозначен съвет как да се справим с отлагачеството, още повече, че понякога скоростното доближаване на крайния срок ни мобилизира и ни кара да действаме концентрирано, креативно и целенасочено, в редки моменти, дори ни помага да влезем в „състоянието на поток“.
Повече за природата на прокрастинацията чуйте в разговора с д-р Радостина Минина, психотерапевт с дългогодишен опит като психодрама водещ за деца и възрастни, била е психолог в център за хора с ментални и двигателни увреждания, била е организатор и водещ на група за подкрепа на родители на деца със специални нужди. Радост е също така доктор по философия и главен асистент в Институт по философия и социология, БАН.
Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..
В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в студиото бяха трима изтъкнати учени от Факултета по химия и фармация към Софийския университет "Св. Климент Охридски": проф. д.х.н. Георги Вайсилов, проф. Петко Петков и проф. Християн Александров ...
След наскоро приключилото голямо годишно събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" в рубриката "Всичко за образованието" гостува Милена Димитрова, старши специалист "Управление на съдържанието". В годината, в която фондацията отбелязва 15-ия си рожден ден, "Добрите практики на фокус" събра повече от 500 участници – учители,..
OMG, NP, BFF, BTW… Ако имате у дома тийнейджър или работите с деца в тази възраст може и да знаете какво означават тези съкращения, но за останалите речта на младите е загадка, "езикът" на младите – в прекия и в преносния смисъл - е загадка. Дали го разбираме – едва ли твърде добре, дори да полагаме усилия. Как тогава да общуваме с тях, да им..
"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..
Над 90 прояви са включени в предстоящото 56-о издание на Софийски музикални седмици. За първи път в родния ефир директорът на фестивала Момчил Георгиев..
Роден в Берлин, но с български корени, Стефан Голдман е артист, добре познат на родната сцена. Диджей, продуцент, музикален изследовател и собственик..
В днешното издание на предаването ни акцентът падна върху темата за смелостта и отдадеността, необходими, за да се занимаваш с наука в България. Гости в..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg