Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Манев

Доколко изкуственият интелект ще промени професията на консултанта?

Кои са недостатъците на лингвистичните модели?

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

За изкуствения интелект се говори от десетилетия. Той вече е навсякъде около нас под формата на различни продукти, специализирани за извършване на различни дейности. Защо тогава изведнъж светът полудя по генеративната икономика, след като се появи революционно новата технология в изкуствения интелект, способна да разбира речевата структура и да отговаря генеративно?

"Революционният пробив и развитие, което в момента се случва, е, че големите лингвистични модели наистина направиха паралелно да се изчисляват и да се правят процеси."

Това споделя в ефира на "Нашият ден" Виктор Манев, съосновател и партньор в алтернативни инвестиционни фондове, които инвестират в растящи иновативни компании и управленски консултант с дългогодишна практика.  

"Благодарение на чиповете и на самата технология, която е заложена по съвсем нов начин да разрешава стари задачи, които отдавна се решават, и фактически пробивът преди близо година и половина беше скоростта, с която започна да се обработва информацията през големите езикови модели."

Почти всички големи технологични компании в момента правят разработки на лингвистични модели. Поради тази причина специалистите, които се занимават с лингвистичната математика, са едни от най-скъпо платените в сектора. В България има един или двама, посочва Виктор Манев.

За дискусиите по време на годишната среща на Международната асоциация на управленските консултанти, която се проведе преди дни в Аман, Йордания, и голямото технологично изложение Gitex Global в Дубай – чуйте повече в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи повечето от нас биха отговорили – близките..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва, след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30