Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Манев

Доколко изкуственият интелект ще промени професията на консултанта?

Кои са недостатъците на лингвистичните модели?

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

За изкуствения интелект се говори от десетилетия. Той вече е навсякъде около нас под формата на различни продукти, специализирани за извършване на различни дейности. Защо тогава изведнъж светът полудя по генеративната икономика, след като се появи революционно новата технология в изкуствения интелект, способна да разбира речевата структура и да отговаря генеративно?

"Революционният пробив и развитие, което в момента се случва, е, че големите лингвистични модели наистина направиха паралелно да се изчисляват и да се правят процеси."

Това споделя в ефира на "Нашият ден" Виктор Манев, съосновател и партньор в алтернативни инвестиционни фондове, които инвестират в растящи иновативни компании и управленски консултант с дългогодишна практика.  

"Благодарение на чиповете и на самата технология, която е заложена по съвсем нов начин да разрешава стари задачи, които отдавна се решават, и фактически пробивът преди близо година и половина беше скоростта, с която започна да се обработва информацията през големите езикови модели."

Почти всички големи технологични компании в момента правят разработки на лингвистични модели. Поради тази причина специалистите, които се занимават с лингвистичната математика, са едни от най-скъпо платените в сектора. В България има един или двама, посочва Виктор Манев.

За дискусиите по време на годишната среща на Международната асоциация на управленските консултанти, която се проведе преди дни в Аман, Йордания, и голямото технологично изложение Gitex Global в Дубай – чуйте повече в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Innovation Explorer 2024 – форумът на иновациите на бъдещето

На 22-ри февруари 2024 г. в зала “Джон Атанасов”, София Тех Парк, България отбелязва 10-ата годишнина на международния форум за иновации Innovation Explorer. Организатор е агенцията за иновации Innovation Starter, която също отбелязва рожден ден заедно с празника на форума. Събитието ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето,..

обновено на 20.02.24 в 12:42

Димитър Стоянов: Журналистите трябва да останат кучетата пазачи на демокрацията

Какви са пътищата и начините на финансиране на малките независими медии и каква е мотивацията да се занимаваш с разследваща журналистика у нас? В светлината на наскоро нашумелите скандални имотни разкрития във висшите политически кръгове на сайта "Бърд" разследващият журналист Димитър Стоянов говори в "Нашият ден" за това съществува ли..

публикувано на 20.02.24 в 10:45

Стартира форум за насърчаване на инвестициите и възможностите за общините

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) организира на днешния 20 февруари форум "Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините". Събитието се провежда на територията на София Тех Парк – сграда "Инкубатор", зала "The Venue", от 11:00 часа. Целта на събитието е да бъде..

обновено на 20.02.24 в 10:21
Дискусията на тема

"Дамски форум": Мястото на жените в бизнеса у нас

Сдружение "Дамски форум" проведе трета по ред конференция под надслов "Силата на разнообразието: Да променим стереотипите". Сдружението има 15 години опит в подкрепата на жените в корпоративния свят и в него членуват над 150 жени, които заемат високи ръководни позиции или развиват успешно собствени компании. Сред специалните гости на конференцията..

публикувано на 20.02.24 в 10:14
Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов (1867 г.)

Пратениците избират да възкръснат

Васил Иванов Кунчев. Левски. Дяконът. Апостолът... Иконата на България, която трудно намира своя храм. Безумната народна любов и още по-безумното народно предателство. Една дума с четири въпросителни: “Народе????“ От рождението до възкресението му. "Аз съм Левски" – незаснетият филм за Апостола По какво се различава Пратеникът от обикновения..

обновено на 19.02.24 в 12:31