Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Рошу: Нападението срещу медиите е нападение срещу демокрацията

| Интервю
Снимка: Pixabay

Главният редактор на румънското издание "Gazeta Sporturilor" Каталин Цепелин бе принуден да напусне, тъй като отказа да предаде на ръководството на компанията материали, свързани с индустрията за залагания. Какви разпоредби, процедури и правила са въведени, за да се гарантира независимостта и редакционната свобода на журналистите в Румъния? Колко често се случва натиск върху медии или журналисти в Румъния? Коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Юлия Рошу, старши редактор на изданието.

"Всъщност, на първо място, трябва да се отбележи, че "Gazeta Sporturilor" в Румъния е част от спортното подразделение на "Ringier", което се нарича "Ringier Sports Media Group" и има швейцарско-българско ръководство. Намесата, за която нашите редакции отправиха обвинение към мениджмънта, идва от ръководителите на това спортно подразделение. То на свой ред описа нашите обвинения като фалшиви в прессъобщение. Въпреки това всякаква намеса в редакционната дейност, независимо дали е от политически, икономически, търговски характер, или идва от страна на собствениците, е забранена от румънското законодателство. Тя е забранена и въз основа на съдебната практика на Европейския съд за правата на човека, а освен това и на законодателство, прието неотдавна от Европейската комисия.

В случая с журналистите от "Libertatea" и "Gazeta Sporturilor" този вид търговска или каквато и да е друга редакционна намеса е забранена дори от правилата на нашата собствена пресгрупа, тръста "Ringier", заложени в Кодекса за поведение и в тази Редакционна декларация за мисията е посочено, че, цитирам: "Нашите журналисти не правят компромиси спрямо влиянието на отделни лица, компании и власти". Така че очевидно има няколко закона, които обхващат и гарантират редакционната независимост, и журналистите в двете редакции са се противопоставили предимно на опитите за промяна на редакционното съдържание в полза на фирмите за залагания. Или в полза на други фирми, с които компанията има договори за реклама. Журналистиката в обществен интерес не може да бъде подчинена на икономически и политически интереси или власт. И това се казва в европейското законодателство."

Натиск в румънските медии

"Мисля, че има различни случаи, в зависимост от техния предмет, така да се каже. Ако говорим за съдебни дела от типа SLAPP, Strategic Lawsuits Against Public Participation, те са доста чести в Румъния и целта им е по-скоро да накарат журналистите да се цензурират сами. Защото често журналистите, в резултат на статиите, които пишат – тук имаме предвид разследвания, проучвания, но не само, дори и новини – впоследствие могат да бъдат и дори биват изправени пред съда. Те могат да се окажат в съдебни дела, които са дълги, скъпи и изтощителни, което наистина може да доведе до автоцензура.

Напоследък сме свидетели и на случаи, в които полицията или други държавни структури се намесват в работата на журналистите или в резултат на работата на журналистите. Още по-хубаво е, че имахме случаи, в които DIICOT (Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма – бел. прев.) нахлу в редакция в Браила и обвини журналист в детска порнография, само защото журналистът е написал остра статия срещу началника на полицията в Браила. Впоследствие делото му беше прекратено, а обвинението беше отхвърлено от съда.

Имахме случаи, в които журналисти от Румънското обществено радио бяха дисциплинарно уволнени от институцията, в която работеха, защото публично обвиниха радиото в политизиране на редакционното му съдържание. Известен е и случаят с разследващата журналистка Емилия Шеркан, която обвини полицията, че я компрометира с нейни интимни снимки, които са изтекли от полицията в медиите, след като тя публикува разследване, в което разкри, че тогавашният министър-председател Николае Чука е плагиатствал докторската си дисертация.

След Революцията има и е имало случаи, в които журналисти са били сплашвани или са претърпели насилие от страна на работодателите си. 

Може би по онова време не е имало толкова много или прозрачни дискусии за тези неща и затова за нас беше важно да говорим открито за случилото се в "Gazeta Sporturilor" и да го представим на общественото внимание.“

Журналистите от "Libertatea" и "Gazeta Sporturilor" сега, няколко седмици след като главният редактор на "Gazeta Sporturilor" трябваше да напусне

"Разбирате, че ситуацията в момента е доста трудна за всички нас. Но въпреки годината, която беше тъжна за "Libertatea" по няколко причини, включително загубата на двама колеги (смъртта на Юлия Марин и Михня Василиу – бел. ред.), двата екипа продължиха работата си с професионализъм и показаха, че работят заедно и работят толкова добре, колкото досега. Виждаме, че тъкмо докато от едната страна се извършваше отстраняването на главния редактор Четин Цепелин, друг колега от "Gazeta Sporturilor" бе заминала за Канада, за да разбере и разкрие какво се е случило в случая със Симона Халеп. Разследване, което иначе не би било възможно без редакционна свобода, не би било възможно, ако журналистите създаваха само това съдържание, което облагодетелства хазартните компании. Нямаше да е възможно, ако журналистите пишеха само текстове, с които искат да превърнат собствените си читатели в хазартни играчи. Но нашият легитимен страх е, че виждаме, че това е възможно да се случи. 

И мисля, че за нас, като журналисти, е важно да уважаваме редакционната си независимост, независимо дали става дума за журналисти от "Gazeta Sporturilor или за други журналисти от "Libertatea" от други редакции в Румъния. Защото, на първо място, ние служим на обществения интерес.

А обществеността трябва да знае, че нападението срещу пресата е нападение срещу демокрацията и срещу правото ѝ да бъде информирана правилно и честно. И за това се борим, за това работим всеки ден и това е нашата цел – да защитаваме това право, на първо място, и да направим много ясна разграничителна линия между това, което е реклама – договорите за реклама са нормални във всеки тръст, във всяка компания, но те никога не трябва да се намесват в редакционната дейност; точно както никой извън редакцията няма право да вижда написана статия, независимо дали е новина или разследване. Никой извън редакцията не трябва да вижда статията, преди да бъде публикувана. И това е принцип, на който много държим."

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата. В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на..

обновено на 22.04.24 в 10:32
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва..

обновено на 22.04.24 в 10:04

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура". От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията..

публикувано на 20.04.24 в 12:15