Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Габриела Дамянова

Габриела Дамянова
Снимка: фондация "Еврика"

"Самоуверено би било да кажа, че съм успял човек, по-скоро се опитвам да бъда успял човек с всичко, което правя, с начина, по който живея, и с личността, която съм. Опитвам се."

Така скромно, но уверено определя себе си дипломантката на Пловдивския университет Габриела Дамянова – носителка на именната стипендия акад. Александър Теодоров Балан, връчена ѝ от фондация "Еврика". 

Ето какво още разказва Габриела за себе си: "Преди няколко месеца завърших висшето си образование в специалност българска филология и след броени седмици стартирам и своята магистратура. Спечелих стипендията с едно свое есе, посветено на моето бъдеще като специалист именно в областта на филологията. Завършила съм Френската гимназия в Пловдив с профил английски език. През обучението си в гимназията и в университета имах възможността да срещна чудесни преподаватели – голяма част от тях изиграха ключова роля в моето изграждане като личност. На първо място, заслуги имат моите родители. В университета обаче имах възможност да се запозная с преподаватели, които бих могла да нарека изключителни. Доц. Гергина Кръстева от Пловдивския университет – пример за необикновен преподавател, която изигра голяма роля в моето превръщане в един добър филолог. 

Какво означава добър специалист? На първо място означава човек да обича това, което прави, и да го прави с желание, а не по някакви други причини. На първо място, е страстта към езика, към литературата. Ако пък един филолог е решил да избере и преподавателската професия, от първостепенна значимост е и любовта и към учениците, и към преподаването."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – фондация "Еврика"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32
д-р Радослав Александров

Учени разкриха нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия

Нови, още по-ефективни, лекарства срещу рак ще бъдат разработени след фундаментално откритие на 13 учени, двама от които са българи. Нашите молекулярни биолози са част от международен екип от 13 специалисти, които са разкрили нова функция на ключов белтък – мишена на мощна таргетна противоракова терапия – PARP инхибиторите.  Д-р Радослав Александров..

публикувано на 23.05.24 в 17:25

Изчезнала ли е морската рупия в Атанасовско езеро

Една от най-предизвикателните дейности в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота" е възстановяването на морската рупия. Единственото водно растение във водите на Атанасовско езеро дълго време се смяташе за изчезнало тук. Това е тревисто растение с нежни листа, високо около 15 см. Неслучайно групата на тези растения се нарича морски треви –..

публикувано на 23.05.24 в 16:45