Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поколения в дерматологията

| Интервю
Д-р Димитър Черкезов
Снимка: БНР

Под това мото екип "За здравето" продължи тенденцията за гостуване на млади лекари, които ще определят бъдещия облик на българската медицина. С д-р Димитър Черкезов, освен за правото на професионален избор и на специалност, акцентирахме върху безценните уроци на опитните лекари и преподаватели, на познанията, придобити от общуването със западни колеги и на позитивното влияние на семейството.

След 4-годишното си образование във Федерална Република Германия д-р Черкезов се завръща в България, завършва с отличие и като специализант избира  дерматологията. Негови учители са уникални преподаватели, с които българската дерматологична школа се гордее. Един от тях – проф. Николай Цанков, член-кор. на БАН, който е негов ментор и научен ръководител, също взе участие в диалога ни. Поводът бе отбелязването на 100 години от създаването на Българското дерматологично дружество – най-старото у нас, и предстоящият конгрес на лекарите от тази специалност.

"Професионалният шанс често ни спохожда, но е необходимо да го "уловиш", не да го пропуснеш, – подчерта д-р Димитър Черкезов, – именно оттук започва логичното израстването на всеки млад лекар, който следва мечтите си и ги постига, като "попива" всичко позитивно от доайените в своята лекарска среда."

Актуалното в разговора по темите, свързани с болестите по кожата, варираха от класическата екзема (атопичен дерматит) и нейните причинители, до псориазис и взаимовръзката между болестите на вътрешните органи и кожата. Слушателската активност насочи вниманието на събеседника ни към диагнозите "витилиго" и "уртикария".  

Научихме също, че д-р Димитър Черкезов не гледа с едното око към други държави с по-развита и по-добре платена медицинска практика, а вече работи по своята специалност и се е утвърдил в българска болница, създал е семейство и се радва на своя тригодишен син Теодор, който носи името на своя дядо – дерматологът и мениджър Тодор Черкезов. 

Ето как екипът ни постигна и другата своя цел – да подчертае огромното влияние и ролята на семейната среда в създаването на един професионалист, на един лекар!

Целият разговор с д-р Димитър Черкезов можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Гилев

Димитър Гилев: "Миналото има контрол над бъдещето само ако живее в настоящето."

Един ден след 3 март  – кои уроци от историята на България би следвало да си припомняме всеки ден? "Terra Култура" среща своите слушатели с   един отдаден учител по история в Средно училище "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Димитър Гилев е  личност, за която образованието е мисия, а историята е "точна наука" и призвание.  Гилев вярва, че и деца,..

публикувано на 04.03.24 в 11:30
Фрагмент от картината

3 март – 146 години и ден по-късно

Архивите са живи. На територията на “Terra Култура“ поглеждаме към 3 март постфактум: 146 години и ден по-късно със звукова памет. В запис, съхранен в Архивния фонд на БНР, слушаме гласа на Константина Корчева – правнучка на знаменосеца Никола Корчев. Корчева говори през 1994 година, за 25-годишнината от Шипченската епопея, отбелязана през..

публикувано на 04.03.24 в 11:07

Извън границите, но в сърцето: Среща с учениците от българското училище в Страсбург

С песни, изпълнени на перфектен български език, децата от българското училище "Христо Ботев" в град Страсбург посрещнаха с радост и топлина учениците от пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“. Тази емоционална и мила среща беше нещо, което всички ние, гостите от България, ще ги запомним. Срещата с малките българчета зад граница ни накара да се..

публикувано на 04.03.24 в 10:19

Бижута, вдъхновени от фентъзи герои

В сферата на бижутерията и приложните изкуства Десислава Костова изработва ръчно по иновативен, фантастичен и вдъхновяващ начин своите творения. Чрез различни материали като сребро и естествени камъни тя създава бижута, които чрез своя дизайн напомнят на героите от света на автори като Толкин, Джоан Роулинг и Диана Габалдон. Техниката и визията..

обновено на 04.03.24 в 10:11
проф. Иванка Мавродиева

Времето на политическото фастфуд красноречие

Езикът на културата или културата на езика, или в чий скут сме седнали? Защо се задълбочи цинизмът в езика на политиците? Как се появи арогантността и къде изчезна парламентарното красноречие? И защо се стопи богатството на мисли, което раждаше богатството на думи? Какви послания ретранслират медиите днес? Разговор в "Мрежата" с проф. Иванка..

публикувано на 04.03.24 в 09:00