Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Петър Богдан Бакшев идва за пръв път в България догодина

| обновено на 30.10.23 в 12:16
Проф. Лилия Илиева
Снимка: БГНЕС

Ръкописът на Петър Богдан Бакшев "За древността на бащината земя и за българските каузи" ще бъде изложен за пръв път в България през идната година по инициатива на президентската институция, оповестиха от прессекретариата на президента.

Представянето в страната ни на откритото в Италия историческото произведение е разисквано от президента Румен Радев и министъра на културата Кръстю Кръстев на среща на "Дондуков" 2 с присъединяване и на шефа на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" проф. Красимира Александрова.

Историческия етюд, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан, е собственост на италианската община Модена в Италия и се съхранява в местна галерия.

Ето какво каза в поредицата "Непознатите будители" през 2021 г. проф. Лилия Илиева, която открива ръкописа за българската научна общност.

"Много години съм търсила този ръкопис, но никога не съм се съмнявала, че рано или късно ще го намеря. Петър Богдан е автор не само на това съчинение, той има и други книги", казва тя.

Чуйте записа от архива в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34