Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни хореографи от 3 континента мерят сили за награди на публиката и журито

Международен хореографски конкурс LINKAGE

Международни хореографи и изпълнители от 3 континента, работещи на най-високо професионално ниво, пристигат в България, за да мерят сили за награда на публиката и награда на журито. 

Четвъртото издание на Международния хореографски конкурс LINKAGE се проведе на 29 и 30 октомври на сцената на Старозагорската опера, споделя актьорът, танцьор и хореограф Филип Миланов:

"Хореографите-финалисти тази година са от Италия, Испания, Германия, Португалия, Бразилия, Аржентина и Китай.

Има и специални награди, по преценка на журито:

- 20-дневна творческа резиденция в София, връчена от Фондация "Арт Линк" и Живко Желязков. Резиденцията ще се проведе през 2024 г. в пространството на Сцена "Дерида"

- Творческа резиденция през 2024 г. за работа с балетистите от Държавна опера - Стара Загора. Избраният хореограф ще бъде поканен да създаде нова авторска танцова творба, която да остане в репертоара на балета.

Събитието е финансирано от Национален фонд култура по програма "Възстановяване и развитие на частни културни организации" и от Министерство на културата.

До финала на конкурса бяха допуснати:

- Alma Edelstein от Аржентина/ Германия с дует: "Solanaceae"
- Ana Isabel Casquilho от Португалия с дует: "Fatum"
- Catarina Casqueiro & Tiago Coelho от Португалия с дует: "Matomari no nai"
- Emma Zani & Roberto Doveri от Италия с дует: "Inesorabilmenteunavia"
- Federica Esposito от Италия със соло: "Rusalka 2.0"
- Liu Baoniu & Chen Shuchang от Китай със соло: "Where"
- Lucas Valente от Бразилия с дует: "Alexithymia"
- Marco Russo Volpe & Larisa Dorella от Бразилия/ Италия с дует: "Autopsia"
- Shen YingYing от Китай с дует: "Wondering on the edge"
- Xian Martinez & Elena Castelanos от Испания с дует: "Eyes to inside"


Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10