Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Д-р Пламен Димитров и водещата Мария Мира Христова
Снимка: БНР

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго?

Гост в "Нашият ден" е психологът д-р Пламен Димитров, който анализира поведението и профила на "негласуващите".

По думите му на този балотаж за местни избори през 2023 година наблюдаваме изборна активност, която, за съжаление, не отразява участието на голяма част от гражданите. Докато само 25% от софиянците с право на глас са участвали в гласуването, 5% и повече са изразили своето отрицателно мнение, като са заявили, че "не подкрепят никого". Според него този феномен, известен като "нямо мнозинство", предизвиква сериозни въпроси относно легитимността на избраните представители.

Д-р Пламен Димитров, психолог и анализатор на избирателното поведение, коментира този проблем в интервю за предаването "Нашият ден". Той подчерта важността на разбирането на доминиращите фактори, влияещи на избирателното поведение, и на необходимостта от системни изследвания, които да го анализират в дълбочина. По думите му социологическите допитвания не са достатъчни, и е необходимо да се анализират по-фундаментални аспекти, за да се разберат закономерностите и връзките между тях.

Д-р Димитров се спря и на въпроса за междупоколенческия пренос на културата на негласуването. Той отбеляза, че ако родителите не са гласували и са споделяли тази практика с децата си, то това може да създаде корелация и да предаде "културата на негласуването" на следващите поколения.

Интересен факт, подчертан от доктор Димитров, е, че най-голямата част от негласуващите са бедстващи хора, съставляващи 42% от тази група, но друга част от негласуващите обратно – са успешни хора, които се справят с живота си.

Психологическият анализ на д-р Пламен Димитров ни предоставя вълнуваща перспектива върху културата на вота и избирателното поведение на гражданите през местните избори през 2023 година. Той ни напомня за необходимостта от обстойно изследване на тези въпроси и от развитие на стратегии за стимулиране на избирателната активност и участие в демократичния процес.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01