Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От борбата за дете към борбата за образование. Пътят на един учител

Снимка: Личен архив

Дана Стойнова е учител в училище в с. Ръжена, Казанлъшко, където преподава на деца от ромски произход. Нейната роля не се ограничава само до преподавателска, тя често се изпълнява и като родител, довереник и приятел на децата. В интервю за "Нашият ден" Дана разказва как посреща трудностите в своята професия, как взема важни решения и как постига своите добри намерения, които реализира в класната стая.

Едно от ключовите моменти в живота на Дана, което вдъхновява нейната работа като учител, беше нейният личен път към осъзнаване и решение да стане учител. Тя споделя, че след години на борба с инвитро процедури и чакане на дете, стигнала до точката, в която осъзнала, че независимо какъв ще бъде изходът, искала да се ангажира и да помага на децата по някакъв начин. Този идея бързо се превърнала в желание да стане учител, и изглежда съдбата я подкрепила в този избор.

Дана подчертава, че днес много се говори за желанието и високата стойност на професията на учител. Този избор на кариера съвпада с момента в нейния живот и става част от нейната същност. Тя вижда в учителската професия възможността да помага на другите, особено на децата, които имат нужда от подкрепа и насоки.

Когато Дана стъпва на прага на училището, изпитва страх от неизвестното и се тревожи дали децата ще я приемат. Но магията се е случила мигновено. Тя споделя, че нейните ученици я приели като родител, наставник, приятел и съмишленик. Този уникален баланс и хармония в отношенията с учениците си идвали природно и се превърнали в източник на вдъхновение и мотивация за нейната работа.


За мнозина от децата, с които Дана работи, растежът става без присъствието на биологичните им родители. Вместо това, те научават да виждат учителя си като заместител на родителите си и наставник, който ги насочва в живота.

Дана Стойнова съчетава професионалния и личния си опит, за да създаде учебна среда, в която децата се чувстват обичани, подкрепени и вдъхновени да постигат успехи. Нейната история е пример за това, как едно човешко преживяване може да формира и промени живота на много други хора.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панайот Денев

Излезе трети том от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция"

Един от акцентите на тазгодишната "Аполония" в Созопол е представянето на третата част от книгата  за БТА "Събития от архивите" – 1898-2023.  Миналата година пак на Празниците на изкуствата бяха представени първите две части от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция". Те вече са депозирани в Конгресната библиотека във Вашингтон...

публикувано на 29.08.24 в 12:45

Избрано: Извън учебния план: Николина Гурдева за истинската роля на педагога

През август в "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с Николина Гурдева , доскорошен учител, която споделя своите наблюдения върху непрекъснато променящата се роля на учителя в съвременната образователна система. С нарастващите изисквания и бързите промени в обществото, Гурдева..

публикувано на 29.08.24 в 10:33

Почитаме паметта на свети Йоан Кръстител

Сред пророците св. Църква най-високо почита св. Йоан Кръстител. Той е свързващото звено между Стария и Новия Завет – последният пророк, който подготвя евреите за идването на Месията. Неговата памет се чества  няколко пъти в църковната година , като на 24 юли се отбелязва неговото рождение, познато сред народа като Еньовден. На следващия ден след..

публикувано на 29.08.24 в 08:55
Гр. Баня, Карловско

Живите съкровища на град Баня, Карловско

"Обичам те, защото те познавам" – с тези думи жителите и гостите на Баня, Карловско, празнуват 22 години от обявяването на населеното място за град. За традициите на селото и на града, добрите спомени от миналото и обнадеждения поглед към бъдещето разговаряме в "Нашият ден" с Иванка Близнакова , художествен ръководител на баненската група за..

публикувано на 29.08.24 в 08:51
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35