Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледане до влюбване: IV Международен фестивал на портретния филм

За четвърти пореден път в София е домакин на Международния фестивал на портретния филм. От 9 до 12 ноември програмата му ще предложи 3 прожекции и 3 съпътстващи събития, разпределени в 2 любими кина – "Влайкова" и Дом на киното, и 2 уютни пространства – SOHO Sofia и "Мисия 23". След това фестивалът продължава в Пловдив, Велико Търново и Варна. Посланието на тазгодишното издание е "Гледане до влюбване".

"Ясно е, че киното се свързва с гледане буквално, но "гледане до влюбване" означава съзерцание, търпение, някакво време и грижа отделени към тези конкретни произведения, които показваме. Тоест това е някакъв процес и насочва към природата на тези филми, които са точно поетични, вълшебни по някакъв начин. Говорят за важни социални казуси понякога и изискват една такава определена настройка у зрителя, но въпреки това всеки трябва да се чувства добре дошъл да посети една такава прожекция“, каза в "Артефир" организаторът на Международния фестивал на портретния филм Ана-Мария Сотирова.

"Интересно е, че при мен първата дума, която ми изникна в съзнанието, беше съзерцание – да си позволиш да бъдеш изненадан и да си в настоящето. Самата програма е много разнообразна и вълнуваща и зрителят просто трябва да си позволи да се влюби в нея, във всеки филм", допълни и координаторът на фестивала Евгения Танева.

Фестивалните дни предлагат жанрово и тематично разнообразие – 29 кинотворби от 17 държави. Авторите им са артисти с интригуващи творчески биографии, които поставят въпросите за същността на личността и за състоянието на нашия свят. С филмите си те подтикват зрителя да обърне поглед към обществените каузи, които имат нужда от действия тук и сега.

Неслучайно откриващият филм е филм посвещение. "Джина" е отличен именно с наградата на фестивала за творба със значима социална кауза. Документалният филм представлява колективен портрет на иранските жени, които водят трудна битка за промяна. Той представя разказите на шест жени, чиито свидетелства следват историята на Джина Махса Амини, която беше брутално убита от нравствената полиция в Иран на 16 август 2022 година заради кичур коса. Филмът ще бъде прожектиран тази вечер (9 ноември) от 19 часа в Дома на киното заедно с "Изгубени фрагменти, цъфтящи пътеки" – 5 късометражни творби, създадени в различни точки на света – Полша, САЩ, Испания, Германия и Австралия. Те са обединени от темите за загубата и липсата, както и за възможните нови копнежи, които дадено отсъствие може да породи.

Другите две прожекции в програмата на Международния фестивал на портретния филм в София са "Поезия на (не)обикновеното" – 6 къси портрета, които разглеждат свободата като пътуването, полета на въображението отвъд лимитите на битието, фотографиране на лица отблизо и писане на поезия; и "За кратко побеждавайки времето" – 5 филмови портрета, между които и единственото селектирано българско заглавие "Вътрешна стая" на режисьорката Ина Гергинова.

В София е фокусирана и по-голямата част от съпътстващата програма на фестивала. Тя включва артистични събития, подбрани от членовете на международното IPFF жури. Всеки от тях ще представи на публиката изненадващи гледни точки към процеса на портретиране и синергичната същност на киното. Своите уъркшопи ще представят Parlour Collective от Великобритания – "Отдавайки се на случайните неслучайности"; и Елеонор Лематр и Аделин Ледук от Франция – "Живият модел: уъркшоп за рисуване и позиране“. Част от съпътстващата програма е и лекцията "Портретът на Ханибал Лектър през превъплъщението на Антъни Хопкинс на физиогномиста" на Валерия Цимбал.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл, а цялата програма на IV Международния фестивал на портретния филм в четирите български града можете да откриете тук.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура“ и Фонд "Култура“ на Община Варна.

Снимки –  IV Международен фестивал на портретния филм

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 11:26

Коя е Баба Марта – митове, поверия, символика

1 март не е просто един обикновен ден от календара, а символ на промяна и ново начало. Малки и големи с трепет очакват празника, на който се подаряват най-разнообразни, изработени с грижа, бяло-червени мартеници. Те се носят с гордост и радост и са най-важния моден аксесоар на този специален ден. Слънцето, което вече започва да грее по-ярко,..

публикувано на 01.03.24 в 10:05

Зорница Гръмкова с първа фотографска изложба

Познаваме я като автор на две книги "Пътят на мравките" и "Те никога не казват" под името Зорница Гъркова, но и интересът ѝ към растителния свят не е отскоро. С фотографирането на растения тя също се занимава отдавна, експериментирйки със светлината. Затова изложбата ѝ в галерия Little Bird Place с куратор Десислава Димова се нарича "Subspecielucis...

публикувано на 01.03.24 в 09:25
Алесандро Масачи

Алесандро Масачи – една млада надежда на киното от българо-италиански произход

Новата съвместна инициатива с програмата на БНР за българите в чужбина, Радио България ще представя интересните съдби на наши сънародници зад граница и техните постижения в областта на културата, спорта и образованието. Днешното издание запознава слушателите с един успешен италиански актьор от български произход. Голямата му любов е..

публикувано на 01.03.24 в 09:06

Филм за прошката и нейните различни измерения

В кино "Одеон" се състоя премиерата на документалния филм "Пътуване към прошката". Режисьор е Ясен Григоров, а операторската работа е поверена на проф. Мартин Димитров. Филмът в продължение на 81 минути прави реалистичен и многопластов анализ на прошката през големите теми "религия", "политика", "изкуство", "възпитание" и "общество" базиран на..

публикувано на 01.03.24 в 08:45