Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Катерина Медичи от Горно Усойно" – 12 разказа на Людмила Андровска

"Катерина Медичи от Горно Усойно" на Людмила Андровска е сборник с 12 разказа, които вървят един след друг, сякаш са една история – един роман. Героите на тези разкази не се забравят лесно. Изграждането на характерите е едно от водещите начала на автора. Людмила Андровска като че се е опряла на два здрави бряга – Йовков и Маркес. Мистичното се преплита с предметното и битовото – един жив свят.

Людмила Андровска e родена в София. Завършила е Полиграфическия техникум “Юлиус Фучик” и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Български език и литература”. Сценарист е на ТВ новелите “Не мога да заплача” и “Риск”, както и на двусерийния ТВ филм “Вечери в Антимовския хан”, с участието на най-големите български актьори – Невена Коканова, Георги Георгиев-Гец, Наум Шопов, Васил Димитров, Васил Банов, Васил Бинев, Мария Каварджикова и др.

През 2001 г. издава първия си роман "Хаос", а през 2008 г. – двуезичния литературния сценарий "Данте” (на български и английски). През 2015 г. излизат сборникът ѝ разкази "Което си отива" и немското издание на романа "Хаос“. През 2016 г. излиза и второ издание на "Хаос“, преведен вече на сръбски и английски. През 2020 г. от ИК "Знаци" излиза романът ѝ "Мария Тертер – Царицата".

Людмила АндровскаЕто какво споделя авторката в "Артефир" – за книгата, за своите герои, за писането и за учителите:

"Разказите са 12, както са 12 месеците в годината, знаците в Зодиака и апостолите. Подредбата на разказите, за да звучат като цялостна история, и изборът на заглавието са на моя редактор и издател Румяна Емануилиду.

Героите ми претърпяват катарзис, който най-силно си личи в единия от разказите "Душата на Евдокия". Може би защото влагам много емоция в писането и всяко нещо, което правя, разказите се приемат като действителни истории, даже един литературен критик беше написал, че разказите ми са автобиографични, което не е така. А хепиендът не е задължителен. Истината и само истината.

Не се състезавам и не се боря с никого, пиша си нещата, радвам се, че имам читатели и благодаря. Вътрешните битки вече са друго – има го при всеки творец. 

Този сборник Румяна Емануилиду реши да издаде по повод моята кръгла годишнина, която е на 8 декември."

Людмила Андровска ще представи сборника "Катерина Медичи от Горно Усойно" на 7 декември 16-18 ч. на Международния панаир на книгата в НДК

Чуйте разговора с писателката и сценарист Людмила Андровска в звуковия файл.

Поетесата и преводач Надя Попова пише за сборника: "Събрани в книга и особено подредени именно по този начин, 12-те истории, предимно от "зоната на здрача", са нещо като "Хаос-2", но вече самоорганизиращ се, изсветляващ, катарзисен.

В няколко от разказите водещ художествен похват е метафизическото светоусещане и повествование, създаващо атмосферата на своеобразен български "магически реализъм". /.../ 

Те (разказите – бел.ред.) са като части от едно голямо музикално произведение, примерно симфония или оратория, преливат един в друг. Някои от героите преминават от творба в творба, често (и според мен – неслучайно) носят едни и същи имена. Същото се отнася и за неназованата топонимия (оксиморон!) – града с хълма на люляците, оня град с двата парка… И това също е авторски патент на Людмила Андровска. 

Следва да се отбележи завидното майсторство на Людмила Андровска в извайването на типажи, характери, ситуации. Нейният обусловен и от опита, и от таланта ѝ психологизъм, благодарение на който героите ѝ оживяват в словото. Богатството и прецизността на езика ѝ, владеенето на многообразни нюанси, създаващи една пълнокръвна, завладяваща проза. Ако Катерина Медичи от едноименния разказ е влязла в историята като знаменита отровителка, без преувеличение може да се каже, че книги като тази са истинска противоотрова в днешното ни деструктивно, завладяно от хаоса битие. Те утоляват духовната жажда на читателя, но събуждат и нова. Да се надяваме, че Людмила Андровска няма да ни държи жадни твърде дълго."


Снимка – изд. Знаци

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56

Нов филм на Петър Вълчев

Късометражен филм "И това е за тази Коледа" на Петър Вълчев отново се занимава с темата за старостта, както и предишният "Лека нощ, Лили", спечелил наградата на кинофестивала "В Двореца". Този засилен интерес на режисьора е необичаен за съвременното мислене, в което единствено младостта заслужава внимание. Филмът разказва за възрастен мъж, който..

публикувано на 03.03.24 в 08:46