Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиза Боева с лекция за Кафка в Чешкия център

Снимка: sofia.czechcentres.cz

С лекция, посветена на Франц Кафка, доц. Лиза Боева посреща публиката в Чешкия център на 16 ноември от 18 часа. Това е второто събитие, с което центърът отбелязва 140 години от рождението на австрийския писател. То има за цел и да популяризира онлайн курса "Франц Кафка – от 9 лекции, създадени за образователната платформа по изкуства за деца и възрастни "Филизи 33".

"За мен сега е важно да говоря за Кафка, защото той – като малко други – се занимава с най-тъмното, най-страшното, най-злокобното, той се занимава с мрака на човешкия ум. И на мен ми се струва, че в сегашния исторически контекст е важно да говорим, важно е да мислим за това", каза в "Артефир" Лиза Боева.

На лекцията тя ще говори и за "Метаморфозата" на Кафка, а Ицко Финци ще чете илюстриращи текстове.

"Искам нагледно да представя, даже съм измислила как да бъде това, начина, по който Макс Брод е получил от Кафка текстовете за романите например. Искам да го визуализирам, защото в моята глава това ще остане по-ясно сетне за хората, които са в Чешкия център на 16-и – какво представлява, да речем, "Процесът" на Кафка", обясни доц. Боева.

Идеята ѝ е отделните фрагменти, които читателите познават от подредбата на Брод, да бъдат поднесени на публиката чрез пощенски пликове. В края на лекцията ще има и разговор с присъстващите.

"Кафка е писател модернист. Модернизмът, за разлика от реализма в литературата, е принципиална позиция. Затова например в курса, който ние сме създали, цяла една глава е посветена на това що е то модернизъм, с какво се отличава той", допълва още Лиза Боева.

В звуковия файл тя говори за това защо е от значение да четем Кафка и защо не бива да не губим насладата от голямата литература. Говори и за 7-годишната история на платформата "Филизи 33", която създават с Ицко Финци, и предстоящите курсове в програмата ѝ.

Лекцията е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56

Нов филм на Петър Вълчев

Късометражен филм "И това е за тази Коледа" на Петър Вълчев отново се занимава с темата за старостта, както и предишният "Лека нощ, Лили", спечелил наградата на кинофестивала "В Двореца". Този засилен интерес на режисьора е необичаен за съвременното мислене, в което единствено младостта заслужава внимание. Филмът разказва за възрастен мъж, който..

публикувано на 03.03.24 в 08:46

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45