Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова

За войните, метафората и смелостта

Всяка стотинка вложена в култура е стотинка вложена духа на България

| Интервю
Снимка: БГНЕС

За трета поредна година програмата за култура на БНР "Христо Ботев" организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и пр., които със своето творчество през 2023 година прекрачват географските граници на страната ни. Това са българи, които правят България разпознаваема в световното културно пространство. Лица на кампанията тази година са Теодора Димова, Здравка Евтимова, проф. Греди Асса и Теодоси Спасов. Слушателите на БНР имат възможност да изпращат своите предложение на адрес kulturniposlanitsi@bnr.bg.

"На първо място, съм много разтревожена от войните, както агресивната война на Путин срещу Украйна и жертвите от двете страни. Толкова млади мъже – и украинци и млади руснаци. Това е престъпление срещу двете държави, което Путин прави и което той извършва. Голямата ми тревога е войната, която сега кипи в Ивицата Газа. С много страх, с много големи опасения и тъга гледам новините. Виждам умират хора и в Израел, умират и араби, което ме изпълва не само с тъга, а с едно много голямо чувство на безсилие", казва в ефира на “Нашият ден“ известната и обичана писателка Здравка Евтимова.

Тя допълва, че трябва да се опитваме по някакъв начин да способстваме и като писатели, и като граждани. Като хора, колкото е възможно дори с нашите малки възможности, за да се намери за изход от тази свирепа криза.

Писателката Здравка Евтимова в студиото на сутрешния блок на програма Христо Ботев

Здравка Евтимова посочва, че в края на тази година е прочела много хубави книги. "Лавандуловото момче" на Бюрхан Керим е красиво изграден роман, който има толкова много пластове, че прилича по своята същност на живота днес. Тази година е била щедра към младите автори Велимир Макавеев, Стамена Дацева и Светлана Тушева.

"За пишещия човек, който е превърнал смелостта на литературата в своя съдба. Не е създаден ъгъл или килия, в която човек може да бъде затворен. Точно това виждам в студентите в Софийския университет, които са много разностранни и талантливи", твърди авторката.

Българската литература има много силна вълна, която ще носи щастие на читателите утре. 

"Човек, който притежава умения, не може да бъде унижаван. Не може да бъде тъпкан, не може да бъде манипулиран", казва още тя.

Всяка стотинка, вложена в култура, е стотинка,  вложена в израстването на децата на политиците, на техните внуци в духа на България. 

"Искам да фокусирам вниманието върху Лигата на българските писатели в България и по света. Това са хора, които пишат на български, независимо че живеят извън България. Някои от произведенията им са много красиви и служат не само като мост, а служат като духовна посока, в която българите по света и в България могат да тръгнат заедно“, отбелязва писателката. 

Скоро предстои на български да се появи романът "Блок 317" на Райна Бройер. Това е огледало на българския преход. Този текст е открит от проф. Пенка Ангелова, тя е председател на фондация "Елиас Канети" в Русе.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.  

 Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в град Перник. Завършва английска филология към Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" през 1985 г. Автор на кратки разкази, публикувани в 32 страни по света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература. 
През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова "Кръв от къртица" е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ

Разказът на Здравка Евтимова Seldom ("Рядко") е включен в антологията Best European Fiction 2015 ("Най-добра европейска проза 2015 г.“) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015. Разказът на писателката „Твоят ред е“ е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема "Утопия 2005" в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията "Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят". Разказът ѝ "Васил" е един от десетте разкази, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио Би Би Си, Лондон за 2005 г.

В България Здравка Евтимова е двукратен носител на наградата за най-добър български разказ за годината "Златен ланец" на вестник "Труд" – 2006 г. и 2010 г., носител на наградата "Чудомир" за хумористичен разказ на в. "Стършел", на литературната награда за проза "Анна Каменова", През 2014 г. Здравка Евтимова спечели наградата "Балканика 2014" за най-добра книга от балкански писател със сборника си "Пернишки разкази". През 2015 г. Здравка Евтимова спечели националната награда "Блага Димитрова" за произведение на морално-етична тема, писано от жена. През 2016 г. нейната книга "Една и съща река" печели наградата за роман, публикуван през 2015 г. в България на фонд "13 века България"- 2015 г. През 2019 г. печели наградата "Запков" за сборника "Юлски разкази", най четената книга в Софийска градска библиотека през 2019 г. в България. През 2019 г. Здравка Евтимова печели наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия гласуват за свой любим български автор – Здравка Евтимова. Носител е на  годишната награда за проза "Михай Еминеску" 2022.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51