Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зеленият свят на Мими Добрева

7
Мими Добрева
Снимка: Ани Петрова

Зелено, зелено, зелено – като мистерия и като сюрреалистично, даже като метафизично състояние. Такава е атмосферата в изложбата на Мими Добрева в галерия "Стубел". 

Експозицията включва съвсем нови нейни картини, близо 30 на брой и в различни формати, обединени в два основни цикъла: "Сурово” и "Градината на моята приятелка”. 

Мими Добрева по изключителен начин съчетава натурата, конкретното с нереалното. Рисува странни природни гледки, като ги пресъздава с майсторство и особена изразителност. 

В цикъла "Сурово" това са забравени от човека и Бога места, изпълнени с тайнствено усещане, а по-реалните мотиви са в другия цикъл "Градината на моята приятелка”. 

Проф. Чавдар Попов произнесе откриващото слово на изложбата "Сурово" в галерия "Стубел". Чуйте и двамата.


Снимки – Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима знакови художници в галерия "Интро"

Галерия "Интро" представя съвместна изложба на трима художници – Румен Жеков, Иван Тотев и Николай Бузов. Между тях съществува творческа свързаност от много години, която не е случайна и популярността им е известна. Проф. Свилен Стефанов откри изложбата на тези трима разпознаваеми артисти. В експозицията са включени три знакови картини на Румен Жеков,..

публикувано на 30.11.23 в 15:46

"La Poëtica Fisica" и езикът на танца

В началото на лятото турският съвременен хореограф Корхан Башаран събира танцова група, състояща се основно от актьори за поредица от уъркшопи, част от фестивала на Театрална работилница "Сфумато" – "Малък сезон". Поредицата носи заглавието "La Poëtica Fisica" и е фокусирана върху извеждането на поезията на тялото. "В нея участниците са..

публикувано на 30.11.23 в 15:14

Актрисата Елена Атанасова – на сцената и в живота

В живота и на сцената, смешното и тъжното се преплитат като нишките на един сложен килим, тъкан с различни нюанси на преживявания. Тези два аспекта на емоционалния спектър са като два крайпътни полюса на човешката душа, които ни определят и ни правят уникални в този богат наниз от чувства и моменти. Смехът, в този контекст, е този, който..

обновено на 29.11.23 в 13:49

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30"

"Формат 30/30" върви по своя път  вече 22 години. Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности. За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите майстори, имената в съвременната българска живопис за щедрия им жест на участие във ФОРМАТ 30/30! Неоценим..

публикувано на 29.11.23 в 13:30

Доц. Ани Бурова: Литературата и образите на "прехода"

Следващите редове са посветени на един динамичен етап в развитието на българската литература, а именно периода след 1989 г. Дали този етап е отговор на промените в обществото, което преживява трансформация от тоталитарен режим към демокрация? Какви са образите на “прехода“, които авторите формират? И защо романът играе ключова роля, като помага за..

обновено на 29.11.23 в 12:05