Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха "Оскар"-ите на българския бизнес

| Интервю
Церемония по връчване на наградите наградите Мистър и Мисис Икономика за 2023 г.
Снимка: Борислав Данчов, Красимир Свраков

В продължение на 33 години списание "Икономика" и най-голямата работодателска организация Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отличават български предприемачи, мениджъри, икономисти и финансисти, допринесли за високите успехи и развитието на българската икономика. А символ на конкурса е статуетката "Рибарят и златната рибка" – дело на покойния маестро Ставри Калинов.

Изпълнителният директор на "Елаците-Мед" АД инж. Драгомир Драганов е носителят на наградата "Мистър Икономика" за 2023 г., а отличието "Мисис Икономика" 2023 спечели Галина Гавраилова, собственик и изпълнителен директор на "Комсед" АД.

"Можем да кажем, че както списание "Икономика", така и конкурсът "Мистър и Мисис Икономика" са връстници на промените. Те се раждат през 1989 г. и порастват заедно с българския бизнес. С предприемачите, които преминават през тези години много различни кризи“ – казва Невена Мирчева, главен редактор на списание "Икономика".

По думите ѝ по традиция номинациите за конкурса се подаваха до Управителния съвет на КРИБ, чиито членове определиха победителите. "Работодателската организация от 9 години е партньор на списанието, като съорганизатор на конкурса. Заради високата конкуренция журито реши да присъди по две награди в някои от категориите на конкурса.

Наградата "Устойчив бизнес" е специална награда извън регламента на конкурса и бе връчена от платформата ESGNews.bg. Тя е част от нашата медийна група на списание "Икономика". Устойчивият бизнес е не само "зелен бизнес“, но той е свързан с високи социални стандарти, добро корпоративно управление, както и отговорност към обществото", допълва Невена Мирчева. 

Българският бизнес показва гъвкавост. Намира възможност да се адаптира в непрекъснато променящата се динамичната среда. Отново бизнесът отправи послание за намаляване на административната тежест и нуждата от работещо правораздаване.

Повече чуйте в звуковия файл.

Каква е историята на един семеен бизнес, създаден по време на промените през 1989 г. и оцелял през всичките тези години досега? Бизнес, създаден на основата на компютърните технологии и дигитализация, които в началото са били ориентирани към българското образование и неговото дигитализиране.

Галина Гавраилова носителката на наградата Мисис Икономика 2023

Ето какво споделя носителката на наградата "Мисис Икономика" 2023 Галина Гавраилова, собственик и изпълнителен директор на "Комсед" АД:

"Наградата за мен е голяма оценка, тъй като тази отговорност да продължа нещо, което е създадено от моя баща преди толкова време, е голяма." Тя споделя, че първоначалният шок и страховете по време на пандемията много бързо са туширани, благодарение на онлайн магазина на компанията. "Търсенето се преоформи, средата се промени, но ние бяхме гъвкави."

Чуйте подробности в звуковия файл.  



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11