Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Дора Иванова: Културното ни наследство е в мълчалива криза

| обновено на 27.11.23 в 12:25 | Интервю

Опазването на недвижимото културно наследство в България среща различни предизвикателства и изисква използването на добри практики и специфични решения. За да се разгледат тези въпроси, беше проведен разговор с арх. Дора Иванова, управител на фондация "Проект Бузлуджа", по повод предстоящия "Форум за културно наследство: управление и интерпретация”, който ще се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала "Славейков" на Френския институт в България.

В ефира на предаването “Нашият ден“ арх. Дора Иванова сподели своите виждания по въпроса. Тя подчерта, че "културното наследство се намира в мълчалива криза, която не е видима за мнозина". Множество културни обекти, които имат потенциал да развиват градовете чрез културен туризъм, се разрушават или се изоставят. Според нея, за да се промени този негативен тренд, са необходими спешни мерки и развитие на системата за опазване на културното наследство в страната.

Можете да разгледате пълната програма на събитието тук.

Форумът се организира от фондация "Проект Бузлуджа“ и се провежда с подкрепата на Френския институт в България, Посолството на Федерална република Германия в София и Британското посолство в София. Конференцията ще представи предизвикателствата пред опазването на недвижимото културно наследство в България, търсейки добри практики и възможни практически приложения.

Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" – 2022 г.

Повече информация може да намерите на уебсайта на фондация “Проект Бузлуджа”, както и във Facebook събитието.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

Спомен за Катя Филипова

В рубриката "Епизоди от живота" почитаме живота и творчеството на певицата Катя Филипова, по повод 75 години от рождението и 12 години от кончината ѝ. Катя Филипова, родена на 13 май 1949 година във Варна, израства в музикално семейство с дълбоки корени в руската история. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци и други хора..

обновено на 13.05.24 в 08:52

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15