Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Дора Иванова: Културното ни наследство е в мълчалива криза

| обновено на 27.11.23 в 12:25 | Интервю

Опазването на недвижимото културно наследство в България среща различни предизвикателства и изисква използването на добри практики и специфични решения. За да се разгледат тези въпроси, беше проведен разговор с арх. Дора Иванова, управител на фондация "Проект Бузлуджа", по повод предстоящия "Форум за културно наследство: управление и интерпретация”, който ще се проведе на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала "Славейков" на Френския институт в България.

В ефира на предаването “Нашият ден“ арх. Дора Иванова сподели своите виждания по въпроса. Тя подчерта, че "културното наследство се намира в мълчалива криза, която не е видима за мнозина". Множество културни обекти, които имат потенциал да развиват градовете чрез културен туризъм, се разрушават или се изоставят. Според нея, за да се промени този негативен тренд, са необходими спешни мерки и развитие на системата за опазване на културното наследство в страната.

Можете да разгледате пълната програма на събитието тук.

Форумът се организира от фондация "Проект Бузлуджа“ и се провежда с подкрепата на Френския институт в България, Посолството на Федерална република Германия в София и Британското посолство в София. Конференцията ще представи предизвикателствата пред опазването на недвижимото културно наследство в България, търсейки добри практики и възможни практически приложения.

Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" – 2022 г.

Повече информация може да намерите на уебсайта на фондация “Проект Бузлуджа”, както и във Facebook събитието.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселка Кунчева: Съвременният човек е заключен в себе си зад бронирани врати

Спектакълът за възрастни "Самотата в съвременния човек/свят" гостува тази вечер на софийската публика. Драматизацията и режисурата са на Веселка Кунчева по текстове на Антония Антонова и Цветелина Вътева ("Вайръл стихове за секс и драма"). "За мен това е много съкровен спектакъл, защото изследва една от най-болезнените теми на съвременния..

публикувано на 28.02.24 в 08:05

Вселената на Василка Монева

Изложба на известната българска художничка Василка Монева беше открита в галерия "Контраст". Куратор е д-р Анжела Данева, а заглавието – "Всичко е любов". Могат да се видят повече от 30 картини със заглавия "Врата към морето", "Монмартър", "Голям натюрморт с червена покривка", "Манекени край морето" и др. Василка Монева е русенска художничка,..

публикувано на 27.02.24 в 16:30

Греди Асса с юбилейна изложба

Тя се открива днес в Софийска градска художествена галерия. Заглавието е "Пътувания". През тази метафора кураторът Иво Милев представя ретроспекция на творчеството на известния ни художник, който заема важно място в съвременното българско изкуство, особено за обновяването на визуалния език. Пътувания не само по света, но и пътувания вътре в себе си,..

публикувано на 27.02.24 в 15:29

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир..

публикувано на 27.02.24 в 13:13

Вечер, посветена на жените във философията

В един рядко срещан ден, 29 февруари , ще се състои дванадесетото издание на "Философски вечери в Библиотеката". В 18:30 в библиотеката на Гьоте институт в София тема на дискусията ще бъде "Жените във философията". Жените във философията остават рядкост до днес. Тяхното наследство във философския канон е ярко и актуално с проблематиката,..

публикувано на 27.02.24 в 13:00