Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лика Ешкенази и "Песента на гугутките"

"Л – като Лика; Л – като Любов; Л – като лидер" – така политоложката доц. Албена Танева, водена от женския си усет или от аналитичния си ум, определя етно и поп певицата Лика Ешкенази.

Повечето хора я познават именно като етно и поп певица. Екипът на "Познати и непознати" я познава и като любяща и всеотдайна майка на едно различно и слънчево дете, което вече напусна този свят. Празнотата след него е родила и книгата "Песента на гугутките", която ще бъде представена тази вечер (27 ноември) в Еврейския културен дом. 

В нея са събрани случки, преживявания и уроци, които завладяват с откровения си, неподправен изказ. На тази книга беше посветено и последното издание на "Познати и непознати". 

За борбата, вдъхновението и посвещението в живота на певицата – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05

Стопанският факултет на СУ ще финансира млади специалисти

"TWIN4ECO се казва проектът и е класически туининг проект, който е насочен към повишаване на капацитета на научна организация, в случая на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като това включва международни конференции, обмен и обучение на млади асистенти, доценти, професори, като в рамките на период от две-три години да се извърши..

публикувано на 15.07.24 в 10:00

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50