Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четенето с удоволствие

Светлозар Желев и Анна Лазарова
Снимка: БТА

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот и за които смятат, че са формирали мирогледа им.

"Тази книга е възможна стъпка към това да приобщим, да поканим хората, да намерят пътя – казва Светлозар Желев – Големият проблем е, че липсата на четене води до много по-сериозни проблеми. Когато си недочел това те прави изключително фанатичен, хората започват да вярват на една идея и започва да проработва така наречения принцип на Дънинг - Крюгер – убеденото невежество."

Според Анна Лазарова книгите са важни за хората, защото подпомагат начина им на справяне със заобикалящата ги среда, те са още един начин да справим, да се стремим към нещо повече. "В дигиталната ера книгите изостават, мислим, че книгата е равна на учебника, а това не е така, при книгата няма трябва, тя е за удоволствие" – казва тя

Сред имената на авторите в сборника са проф. Цочо Бояджиев, поетът Стефан Иванов, Георги Господинов, Палми Ранчев, Здравка Евтимова и още много. Всички те, според Светлозар Желев, трябва да се мислят като приятели, в чиито съвет можем да се вслушаме.

Премиерата на изданието ще бъде на 29 ноември в Литературния клуб на Столична библиотека. Чуйте в "Какво се случва“ още за "От авторите и читателите за книгите и четенето".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Олег Ляхова, Обсебване – 25 години по-късно, 2024, видео

Обсебване и съхранение

От 2019 насам в къщата-музей "Вера Недкова" периодично се представят изложби на съвременни художнички. Там, сред картините и мебелите, останали от бележитата им предшественичка, те намират вдъхновение и осъществяват своеобразен творчески диалог с нея във и през времето – според собствената си нагласа и светоусещане. Понастоящем в дома на Вера..

публикувано на 26.02.24 в 16:29

"Джобове, пълни с хляб" – пиеса, която изпълва душите с въпроси

Двама мъже стоят от двете страни на един изоставен кладенец. На дъното на този кладенец вие куче. Как тази драматургична ситуация ще доведе до философски заключения за смисъла на живота и Световния ред – и то по един лек и комичен начин? Отговорът на този въпрос ще разберат зрителите на "Джобове, пълни с хляб" – театрален режисьорски дебют..

публикувано на 26.02.24 в 12:32

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50