Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30"

16
Снимка: Ани Петрова

"Формат 30/30" върви по своя път вече 22 години.
Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности.
За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите майстори, имената в съвременната българска живопис за щедрия им жест на участие във ФОРМАТ 30/30!
Неоценим е във всичките му аспекти за докосналите се по някакъв начин до тази изложба.
Изразявам адмирации към силното присъствие на зрялото поколение художници, с които пътуваме заедно вече трето десетилетие и все още откритията ни са вълнуващи.
Възхищавам се на доайените в живописта, съхранили ентусиазма и истинското си любопитство към този свят. В изкуството няма предели.
Очарована съм от най- младите! Идват силни, с лице и характер, с обноски и чара на младостта си, и дават огромни надежди за бъдещето.“

Това са думи на Вихра Пешева, галерист в столичната галерия "Астри", където е подредена XXII изложба "Формат 30/30". В нея са включени над 120 художници от различни краища на България, както и двама френски и един американски автори. Представители са на различни поколения, стилове и техники в живописта. Обединени от естетиката на подбора и размерите на произведенията си – 30/30 см.

Изложбата на галерия "Астри" ще продължи до 29 януари 2024 г.

Димитрина Кюркчиева покани галеристката Вихра Пешева и двама от участниците – младият Иван Бурбара и проф. Ивайло Мирчев – да представят изложбата в "Артефир“.


Снимки – Ани Петрова, БНР, галерия "Астри"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56

Нов филм на Петър Вълчев

Късометражен филм "И това е за тази Коледа" на Петър Вълчев отново се занимава с темата за старостта, както и предишният "Лека нощ, Лили", спечелил наградата на кинофестивала "В Двореца". Този засилен интерес на режисьора е необичаен за съвременното мислене, в което единствено младостта заслужава внимание. Филмът разказва за възрастен мъж, който..

публикувано на 03.03.24 в 08:46