Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев: Институциите не се променят заради вътрешна съпротива

| обновено на 01.12.23 в 11:13
Александър Дунчев
Снимка: БНР - Ани Петрова

Природозащитникът и експерт от организацията "Зелени закони" Александър Дунчев, сподели своите гледни точки и разкри актуалните предизвикателства в областта на природозащитата и екологичната политика в България по време на интервю за предаването "Нашият ден".

Една от най-големите теми, коментирана от Дунчев, се отнася до планираната продажба на земеделски земи. Той предупреди за ясните индикации, че този процес може да бъде манипулиран от влиятелни личности, което представлява сериозна заплаха за земеделските площи и биоразнообразието в страната.

"Тези дни имахме голям проблем с планираната продажба на земеделски земи с оглед на ясните индикации, че някъде отзад стои някой голям корпулентен човек, който иска тази продажба", посочва той.

Вторият важен въпрос, засегнат по време на интервюто, бе борбата срещу предложени промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Александър Дунчев информира, че успяха да постигнат поне обещание за спиране на тези изменения в Народното събрание. Тази тема остава актуална и събира голям обществен интерес.

Един от най-наболелите въпроси, по които Дунчев също разкри информация, е свързан с горските заменки. Според него, те успяват да убедят Европейската комисия, че държавата няма да може да си върне незаконната държавна помощ от тези заменки. 

"Стигнали сме дотам, че успяхме да убедим Европейската комисия във всички тези фалшификации. Успяхме да я убедим, че по съдебен ред държавата няма никакъв шанс си върне незаконната държавна помощ от заменките“, казва той.

"Добре, че държавата губи делата в съда, защото иначе щяха да бъдат узаконени кражбите на тези 1 млрд. лева от държавата и обществото, срещу смешни суми заменителите щяха да узаконят тези прекрасни гори по Черноморието и планините. В момента Европейската комисия е завела иск срещу България, защото тя разбра, че България се опитва да я поизлъже с фалшивите пазарни оценки на имотите и със съдебните дела, които се водят и се протакат вече 10 години, а срокът за прибиране на тези помощи по решение на ЕК от 2014 г. беше само една година", казва още той и подчертава:

"Вече има 9 години неизпълнение. ЕК загуби до такава степен търпение, че в момента е изискала от Европейския съд да осъди България заради забавянето на изпълнението на решението и да накара България направо да разтрогва тези заменки на гори".

В предаването Дунчев подчерта важността на прозрачността в дейността на администрацията и разкриването на всички зависимости, които могат да блокират промяната. Той подчерта ролята на гражданското общество и независимите медии като надежда за развитието на България, особено когато политическите структури са под влияние на зависимости и блокажи.

Интервюто с природозащитника Александър Дунчев разкри важни и актуални теми, свързани с опазването на околната среда и екологичната устойчивост в България.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29