Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Снимка: НБУ

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на Венцеслав Константинов на библиотеката на НБУ.

Венцеслав Константинов е превел респектиращ обем поезия, проза, драматургия на автори като Макс Фриш, Хайнрих Бьол, Елиас Канети, Херман Хесе, Бертолт Брехт, Стефан Цвайг, Фридрих Дюренмат, Райнер Мария Рилке, Ерих Мария Ремарк, Лион Фойхтвангер, Ерих Кестнер и много други. 

Книгите му с проза, поезия, есеистика и афоризми са: "Писатели за творчеството“, "Флейтата на съня“, "Немски литературни простори“, "Гоблен, извезан с дяволски опашки“, "От Танхойзер до Шумахер“, "Тайният живот на дъжда“, "Смехът на совата“, "Котката на Сократ“, "Невидимите сигурни неща“, "Подковаване на скакалец“. Писал е и приказки, драма, радиопиеса, сценарий за телевизионен филм, статии, есета, има много радиопредавания по програмите "Знание“ и "Орфей“ на Радио София.

Актьорът Ицко Финци и поетесата Екатерина Григорова прочетоха преводи и произведения на Венцеслав Константинов, Михаил Неделчев разказа общи спомени с него, а Морис Фадел и Христо Тодоров говориха за богатството на таланта му като преводач, като писател и мислител.

Чуйте проф. Христо Тодоров.

Венцеслав Константинов (1940–2019) е автор на книги с есета, афоризми и стихове, на студии, статии и радиопредавания върху немската, австрийската, швейцарската и българската литература. Чрез неговите преводи до българския читател стигат творби на Гьоте, Хайне, Рилке, Томас Ман, Стефан Цвайг, Франц Кафка, Бертолт Брехт, Макс Фриш, Хайнрих Бьол, Фридрих Дюренмат, Валтер Бенямин и много други.

Завършва германистика и философия в СУ "Св. Климент Охридски“. Там става преподавател по превод на немскоезична поезия. Като гост на Берлинската артистична програма на Немската служба за академичен обмен (DAAD) живее в Германия. Изнася лекции и участва в научни конференции в университети на Берлин, Лайпциг, Марбург, Виена, Прага, Берн, Цюрих, Лозана и др.

Пребивава в Нюйоркския щатски университет в Дженесио. Носител е на Наградата за преводаческо изкуство на Федералното министерство за образование и култура във Виена (1993), Наградата на Съюза на преводачите в България за цялостно творчество (2006), Наградата на София за литература (2013) – за антологията „Великите немски поети от XII до XX век“ (2012). Автор е на есеистичните книги "Писатели за творчеството“ (2007), "Флейтата на съня“ (2010), „Гоблен, извезан с дяволски опашки“ (2011), на книгата с афоризми "Тайният живот на дъжда“ (2012) и стихосбирката "Невидимите сигурни неща“(2013). Живее в София и родопското село Солища.

Венцеслав Константинов е автор също на десетки статии, есета и радиопредавания, съставител е на редица сборници и антологии. Личното му творчество обхваща книги с афоризми, поезия и проза. Носител е на национални и международни награди.

Приносът на Венцеслав Константинов за превода и рецепцията на немскоезичните литератури у нас е изключителен.


Снимка – НБУ в ЦЕНТЪРа

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40