Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улиците – опасни за вашето здраве?

Проф. Румен Кастелов
Снимка: Кирил Чобанов

Изразът е от изминалата седмица и бе на политик, но остави горчив привкус за несвършена кметска и общинска работа – натрупани клони, сняг, мръсотия. И един факт – след снеговалежите и бурята за седмица над 500 души в столицата са потърсили медицинска помощ, най-вече ортопедична.

Това бяха формалните ни основания за разговор с известния ортопед и хирург от Медицинския институт на МВР проф. Румен Кастелов. Започнахме диалога с традиционните за сезона травми, с техния характер и честота през различните годишни времена. Поставихме акцент върху болестите на крайниците и тяхното хронично протичане, както и на различните видове протезирането в областта на ортопедията. Лекарската практика показва, че най-често се среща т.нар. "ошипяване". Шиповете по тялото, върху ставите и в раменната област са особено болезнени, но има начин да бъдат лекувани.

За справянето с проблема началникът на Клиниката по ортопедия и травматология към (както е по-известна) МВР болница проф. Румен Кастелов даде съвети и напътствия: носенето на специални обувки, прилагането на определени масажни техники, използването на локални кремове и обезболяващи, включително и нестероидни противовъзпалителни медикаменти. 

Оперативните и терапевтичните подходи при лечението също бяха обект на дискусия, като подчертано коментирахме новите техники и технологии за поставяне изкуствени стави, импланти и шини. Проф. Кастелов не отрече лечебните качества на различните препарати, спортни кремове и мазила, включително и на хранителните добавки. Тяхното предписване и преценката на  възстановителните им свойства в хода на рехабилитация на ставите обаче трябва да бъде консултирано с лекар.


В поредното издание "За здравето" коментар по темата "здравето на зъбите в детска и младежка възраст" направи д-р Николай Шарков. Поводът да включим председателя на съсловната организация на зъболекарите бе форумът по повод Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 години в Република България.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как климатичните промени влияят на човешкото здраве

Екстремни горещи вълни, топящи се ледници, мащабни засушавания, разрушителни горски пожари и повишаване на нивата на въглероден диоксид са само някои от сериозните странични ефекти на бедстващата планета. В огромна и взаимосвързана екосистема, като тази на Земята, в която хората, животните, растенията и времето работят заедно, за да поддържат живота,..

публикувано на 04.03.24 в 13:55

Една от най-красивите книжарници в света е в Буенос Айрес

Аржентинците са четяща нация! В автобусите и метрото пътниците не са забили поглед в мобилните си телефони, а в книги или списания. В ресторантите и кафенетата е прието да оставиш вестника си на масата – за следващия посетител. А в книжарниците никой не прави забележка на хората, които използват магазина за безплатна библиотека, където да почетат на..

публикувано на 03.03.24 в 16:10
Д-р Джина Дундова-Панчева

Здравословен начин на живот – гаранция за здрави деца

Бременните жени и родилките са изключително грижовни към бебетата си. Но за съжаление, съществуват някои обстоятелства извън техния контрол, които могат да доведат до необратими последствия. Едно от тях е церебралната парализа (ДЦП), известна още като мозъчна парализа, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева. Инфекции..

публикувано на 03.03.24 в 08:10

В търсене на мирния път за справяне с насилието в училище

Няма едно решение, казва училищната психоложка Анет Маринова. Тя е част от Професионалната общност за приобщаващо образование, обединяваща учители, директори, психолози, логопеди, педагогически съветници, медиатори и университетски преподаватели, търсещи заедно решения за сложни казуси от практиката си. Срещите на професионалисти с различни..

публикувано на 02.03.24 в 08:35
Институт по полимери - БАН

Ерик Димитров е тазгодишният носител на наградата "Изявен млад учен в областта на полимерите"

За 21-ви път на 1 март в Института по полимери в БАН, Съюза на химиците в България и Българското полимерно дружество, организират тържественото връчване на наградата, на името на проф. Иван Шопов – "Изявен млад учен в областта на полимерите". Иван Шопов е бил дългогодишен директор на Института и учредител на тази награда, уточни по програма "Христо..

публикувано на 01.03.24 в 14:25