Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Салчев

Здравеопазването е играчка в ръцете на управляващите

НЗОК е боксовата круша на политиците

| Интервю
Проф. Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

"Оказва се, че здравеопазването е играчка в ръцете на политиците, които искат да го управляват, но не искат да носят отговорност."

Това казва в интервю за програма "Христо Ботев" проф. д-р Петко Салчев, бивш управител на НЗОК и професор по социална медицина и здравен мениджмънт.

Бюджетът на НЗОК за 2024 г. възлиза на 8.1 млрд. лв. В тази сума са включени не само здравните вноски, но и трансферите от държавата. Разходи за здравноосигурителни плащания са за 7.63 млрд. срещу 6.5 млрд. лв. тази година. 

Д-р Иван Маджаров: Привидният ръст в бюджета на НЗОК не гарантира по-високи заплати на всички лекари

"Бюджетът показва, че плащаме повече за същото. Няма нещо съществено и аз неколкократно вече казах, че очаквам само увеличаване на цената на услугата, която ще бъде заплатена на тези, които я предоставят. Не се забелязват нови политики", посочва проф. д-р Салчев.

Той допълва, че не се очаква някакво свръхподобрение в системата. А след скандалите, които се получиха, очаква и срив в системата, защото това води до недоверие на обществото в здравната система.

В момента МЗ няма оперативна свобода да управлява здравната системата, а политиците са взели на ръчно управление системата. И политиката много рязко се намеси в здравеопазването.

Продължава да липсва единна профилактична програма. Защо профилактичните прегледи, които се извършват здравнозастрахователните компании за работниците, не се вписват в Националната здравноинформационна система? Няма пълен обзор какво реално се случва в системата", коментира проф. д-р Салчев.  

Михаил Околийски: Управителят на НЗОК беше пожертван

Управителят и подуправителят на НЗОК са депозирали оставките си

Необходимо е да бъде намерен политически консенсус кой да ръководи НЗОК. Но и как ще бъдат разходвани публичните средства, които Здравната каса акумулира.

"Бюджетът на НЗОК е насочен към изпълнение на политиките на държавата. Той не е самостоятелен. Да всяка стотинка, която се влага в здравето на населението, е инвестиция за бъдещето. Но аз не виждам нещо, което да е направено допълнително", казва още професорът.

По думите му Българският лекарски съюз отново преди няколко дни застана срещу управителя на НЗОК.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53