Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IX Международно триенале на графиката в София

Испански акценти и награди графика на Съюз на българските художници 2023

13
Снимка: @SofiaPrintArtTriennial

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации.

Триеналето има близо 30-годишна история. Създадено е по инициатива на секция "Графика и илюстрация" към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници. За своите девет издания Триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас.


Тазгодишното издание не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, но и позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст. Триеналето поставя София сред влиятелните графични средища и допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експерименталните графични форми.

Международното жури, което определи наградите за 2023 година включва Буян Филчев (България), председател на Организационния комитет на Триеналето, Десислава Христова (България), Мариана Смит (САЩ), Майкъл Кемпсън (Австралия), Давид Артеагоитиа (Испания) и Педро Галилея (Испания).

Росица Стайкова (превод), Невена Праматарова, Педро Галилея, проф. Десислава Христова-Тошева и Давид Артеагоитиа
Повече информация за деветото издание на Международното триенале на графиката и наградените автори за 2023 година може да открие на сайта на СБХ.

Освен участващи в Журито, неговите членове са и куратори на съпътстващите изложби.

Съпътстващи изложби:
• Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай – носител на Голямата награда от предходното Осмо издание на Триеналето;
• "Референти" – съвременна испанска графика, куратори – Давид Артеагоитиа и Педро Галилея (Испания);
• Сборна изложба на австралийска графика, куратор – Майкъл Кемпсън;
Самостоятелната изложба на Мариана Смит, първото събитие от програмата на Триеналето в галерия "Академия" от 23 ноември до 6 декември 2023 година.


Организаторите планират издаването на пълен двуезичен каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари 2024 година.

В "Артефир" гостува част от Международното жури на триеналето 2023 – испанските художници и куратори Педро Галилея и Давид Артеагоитиа и проф. Десислава Христова-Тошева, ръководител на катедра "Графика" при НХА и член на секция "Графика и илюстрация" към СБХ.


Деветото Международно триенале на графиката се организира от Съюза на българските художници и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година.

Най-мащабната международна инициатива на СБХ се осъществява с подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Национален фонд "Култура", Столична община, Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Национална художествена академия и "Директа" – изключителен представител на Fabriano.

Снимки: ФС на Международно триенале на графиката в София

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на пърформанса "Behind you"

Новият танцов пърформанс "Behind you" ще има своята премиера на 1 март на сцената на Ялта Арт Руум. Работата на Филип Миланов и Елизабет Якимова е в стилистиката на солов танцов пърформанс: "Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към..

публикувано на 29.02.24 в 17:25
Кирил Мерджански, Явор Гърдев, проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров

Вечер, посветена на поезията на Кирил Мерджански

Поредицата POIESIS/ POLEMOS – специфичен формат на Културния център в Софийския университет постави на фокус поезията на Кирил Мерджански. Водещ на вечерта беше режисьорът Явор Гърдев, който от своя страна беше поканил за разговора проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров. По скайп от Синсинати чухме и поета Кирил Мерджански. Проф. Кьосев..

публикувано на 29.02.24 в 15:34

Първа национална среща на музейните педагози

Националният природонаучен музей при БАН ще бъде домакин на Първата национална среща на музейнте педагози. На 1 март от 13:30 ч. събитието ще събере 33 представители на 19  музея в България, като целта е да се открои ролята на музеите в осигуряването на съвременна образователна среда, предоставянето на добри педагогически модели и новите..

публикувано на 29.02.24 в 13:07

Неслучайно присъствие: филмов портрет на Мариела Гемишева

По традиция последният ден от февруари на всяка високосна година е запазен в програмата на Чешкия център в София а пърформансите и проектите на международната модна дизайнерка и пърформанс артистка Мариела Гемишева. Проектът тази година изгражда неин своеобразен филмов портрет. На 29 февруари от 17.30 часа в Чешкия център ще бъдат представени..

публикувано на 29.02.24 в 12:55

Анастасия Стоева и дебютната ѝ стихосбирка "Неизвършени престъпления"

Нощ в музея събирам картини от различни епохи на живота си: античността на детството, когато като Платон питах какво е добро; а после – тъмните векове, в които котките приличат на криви хора и рицари пробождат лами и дракони; ренесансовият портрет на първите ми стъпки в нов град и барокът на разточителните партита в малкия ми тавански апартамент,..

публикувано на 29.02.24 в 12:36