Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Колева

Търсете изкуството в себе си, не себе си в изкуството

За таланта, музиката, цветовете и шанса да покориш света

| Интервю
Михаела Колева
Снимка: Личен архив - Михаела Колева

Да композираш музика на днешно време, да си роден в България и да си получил музикалното и си образование тук, но да тръгваш да покоряваш света и в листата на твоите награди вече да има поредица... В ефира на "Terra култура" разказва Михаела Колева, която и и музикален редактор в БНР.

Тя стана носител на първа награда в категория "Композиция" от Третия международен конкурс по композиция "SYN(es)THESIS". В листа от отличия през 2023 година е първа награда за сценична пиеса "Театър на сенките" в Конкурса на къща-музей "Панчо Владигеров", както и трета награда от Международния конкурс за филмова музика "Four For Music".

"Аз не съм от фамилия на музиканти, но моята страст започна с моя първи учител по пиано Иво Николчев", споделя тя.

Определя годите, прекарани в Национално музикално училище "Любомир Пипков", като най- хубавите, където завършва пиано в класа на Стефка Матанова и Явор Русев. След това продължава музикалното си образование в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" с две специалности: композиция и пиано. А в момента е докторант по музикален анализ.

Водещата на Terra Култура Мария Мира Христова и Михаела Колева (вдясно)

"Талантът не е нищо без работа, без наличието на повечето популярни вярвания, ако човек не седне да работи. За всичко, което съм постигнала до момента, освен моите преподаватели, на които държа изключително много, съм благодарна и на себе си, защото това изисква много воля, труд, много преданост и най-вече силата да не се отказваш", казва Михаела Колева. 

По думите ѝ композирането на филмова музика, доказва, че трябва да се намери перфектната доза музика. В случая за конкурса е подбрана сцена от филма "Петя на моята Петя". Младата композиторка е единствената българка, която достойно е спечелила третото място в Международния конкурс за филмова музика "Four for Music".

Конкурсът  "SYN(es)THESIS" стимулира връзката между визуалното и музикалното изкуство. "В своята същност проектът цели изграждането на своеобразен мост между изкуствата, като разглежда – чрез оригинална и индивидуална творческа дейност – многобройните възможности за взаимовлияние и синтез помежду им", допълва младата композиторка, която получи своята награда и от този конкурс.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18