Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притчата за богатата вечеря

Снимка: sveticarboris.net

На всички ни е известно, че раждането на Спасителя разделя историята на човечеството на два етапа – преди и след Христа. По какви причини става това деление, защо в Стария завет Бог дава Своето откровение на избрания израелски народ и защо в Новия завет този народ е отхвърлен и Бог сключва нов завет, с всички повярвали в Неговия Син? 

Отговор на тези въпроси дава евангелското четиво от тази неделя. Неслучайно Църквата е отредила тази притча да се чете в близост до празника Рождество Христово. Чрез нея ние си припомняме защо идва на земята Синът Божии и как трябва да се отзовем на Неговата покана да влезем в Царството Божие. Именно Царството Божие е темата на споменатото четиво. Символизирано е чрез притчата за богатата вечеря, разказана от Христос на събралите се на вечеря у един фарисейски първенец фарисеи. С разказаната притча Спасителят изобличава мнима­та им праведност и им сочи, че те няма да влязат в Божието царство, защото сами са се отрекли от Бога и Неговия Син.

Заедно с д-р Слава Янакиева – културолог и преводач, чиито изследвания са в областта на религиозното кино и медиите, както и средновековния театър и празнична култура, се опитваме да погледнем този евангелски откъс в съвременните му измерения.



Християнска поезия
Стихотворението "О, Господи благослови нощта…" от Николай Лилиев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01