Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на мигранта: Какви са проблемите, правата и техните задължения?

| обновено на 18.12.23 в 09:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 18-и декември се отбелязва Международният ден на мигранта – ден, посветен на вниманието към хилядите хора, които търсят убежище и ново начало далеч от родните си страни. Затова решихме да обсъдим положението на мигрантите в България и усилията за подкрепа, предоставяни от организации и фондации, работещи в областта на миграцията и правата на човека.

Зам.-генералният директор на Българския червен кръст, д-р Надежда Тодоровска споделя в "Нашият ден", че в България пристигат мигранти от различни държави, и техните причини за идване са множество. Много от тях използват България като транзитна държава, търсейки възможност за реализация главно в Западна Европа. Този факт създава предизвикателства за интеграцията им, като интеграционната политика на страната се сблъсква с множество трудности. В момента в България липсва цялостно разработена интеграционна политика и това е сериозен проблем за мигрантите.

Българският червен кръст активно работи за включването на мигрантите в обществения живот на страната. Една от инициативите е предоставянето на курсове по български език, които са достъпни за бежанци. През последната година само този фонд предоставя курсове по български език за 1390 бежанци. Този вид образователни програми им помагат да се адаптират по-лесно и да комуникират с местното население.

По нейните думи специално за бежанците от Украйна е била въведена практика, при която те могат да ползват правата на българските граждани в първите три месеца след пристигането си. Но те често са изправени пред предизвикателството да доплащат близо 50% от разходите по здравеопазване, което може да съставлява значителна финансова тежест.

Една важна точка, която трябва да се подчертае, е, че мигрантите имат и задължения, включително задължението да си плащат здравната осигуровка. Ако не го направят, те стават неосигурени и трябва да си покриват всички разходи за лечение сами, подчерта тя. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


Срещу този сложен фон на интеграционни и здравни предизвикателства стои Фондацията за достъп до права, която предоставя правна подкрепа на мигрантите. АдвМагдалена Митева от фондацията обяснява, че най-често мигрантите се свързват с тях във връзка с уреждането на статута им в България и оформянето на необходимите документи. Дори ако мигрантите пристигнат без документи, има процедура за кандидатстване за международна закрила съгласно българското и международно законодателство.

В предаването тя разказва, че Фондацията предоставя също и много информация онлайн, като има специална платформа, на която се публикува информация на девет различни езика. Освен това, те работят по разработването на алтернативни пътища, по които хората да могат да влизат легално в страната, за да се избегне нелегалната миграция и опасните условия, свързани с нея.

Международният ден на мигранта ни напомня за необходимостта от солидарност в отношението с хората, които са изправени пред трудни обстоятелства и се стремят към по-добро бъдеще. Важно е да продължим да работим за подобряване на условията за мигрантите в България и да им предоставяме съдействие в техния път към интеграция и законност.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50