Соня Капсъзова е кулинар и автор на книги, както и съпруга, майка на три деца и човек с усет за красотата във всичко, което ни заобикаля.
Специално за нашата кулинарна радиокнига тя отваря старите тетрадки и попада на рецептата, на която пише: "Баба-локумки". Рецептата е включена и в книгата, която Соня пише в момента, но ще излезе от печат през 2024 година.
Разбъркайте добре: 1 чаша разтопена свинска мас, 1 чаша разтопено масло, 2 чаши пудра захар, 2 чаши бяло вино или розе, 2 ванилии и 3 яйца. Към сместа добавете брашно, колкото поеме, за да се получи тесто, което не се рони. Разточете фина кора, дебела около 2 мм, и я нарежете на равнобедрени триъгълници. Поставете по 1/6 от кубче български локум в основата на триъгълника. Навийте и подредете в тавичка върху хартия за печене… - чуйте цялата рецепта и коментарите на Соня Капсъзова в звуковия файл.
За втора поредна година в "Семейно радио" потърсихме "Старата семейна рецепта", скрита в пожълтелите листове на бабините тетрадки, в старите готварски книги в семейната библиотека или ароматна и вкусна на празничната трапеза във вашия дом. Съгласно регламента на конкурса колекционерът и изследовател на българската кулинарна традиция Марин Лесев..
Рецептата е от баба ми Флора Фискучева от село Гиген до река Дунав, където прекарвах ваканциите си, пише ни 82-годишната Лидия Йорданова. Тя е художник и член на Съюза на българските художници. Живее в София, но с все повече носталгия си спомня за прекрасните ваканции при баба край река Дунав, както и за прекрасните закуски, обеди и вечери в двора и..
"Етрополка съм. Нищо, че съм родена в Ботевград в една люта зима…" пише ни Стефка Хикова, която след броени дни празнува своя 70-годишен юбилей Стефка е библиотекар по професия и библиограф по душа. Обича да готви от дете и притежава над 100 готварски книги. Изпраща ни три стари етрополски рецепти, които е съхранила в семейството си и често..
"Поздравявам ви за чудесната инициатива "Старата семейна рецепта", пише ни Петрунка Димитрова. "Потърсих помощта на майка ми, която е жива готварска книга. Мама е и голяма къщовница. За всяка Коледа и Великден къщата грейва! Като по-млада намираше време и за любимото си хоби: да тъче черги, килими, китеници, да шие покривки… Златно сърце и златни..
Шеф Ангел Ангелов дава за кулинарната радиокнига на "Семейно радио"старата семейна рецепта на своята баба Златка. "Всички вкусни неща, направени от нашите баби са простички, но вкусни“, казва шеф Ангелов. "При традиционното приготвяне на сармите със зелев лист, просто добавете праз, една шепа грухано жито в ориза и стафиди. Изведнъж, обикновената..
Тазгодишното, 54-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора – уникален празник на музикално-сценичните изкуства, едно от..
Кой е родоначалникът на българите и какъв е нашият произход? В най-новия си роман Людмила Филипова се връща хилядолетия назад, за да разкрие откъде..
Сравняват го с Кормак Макарти и Уилям Фокнър, а защо не и с Оруел. "Пророческа песен" е петият му роман, за който през 2023 г. получава наградата "Букър"...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg