"Етрополка съм. Нищо, че съм родена в Ботевград в една люта зима…" пише ни Стефка Хикова, която след броени дни празнува своя 70-годишен юбилей
Стефка е библиотекар по професия и библиограф по душа. Обича да готви от дете и притежава над 100 готварски книги. Изпраща ни три стари етрополски рецепти, които е съхранила в семейството си и често присъстват на семейната трапеза.
"Гюведжета с месо и праз лук" е коронното блюдо на Рендака, един от най-добрите майстори-готвачи в Етрополе и баща на съученик на г-жа Хикова, което тя редовно приготвя за домашните си.
Рецептата за "Домашни ореховки", които са изключително трайни, етрополката научава от леля Пенка, майка на нейна приятелка, а тя – наследява от своята майка.
"Млечник" е старата семейна рецепта, която Стефка Хикова научава още като дете от своята баба Екатерина. По традиция, в Етрополе на всеки Празник на етрополските зетьове и във всяка къща, на гостите се сервира това блюдо, преминало през столетията.
Ето как се приготвя:
Млечник по етрополски
Продукти:
• около 40 грама масло/олио
• 4 яйца
• 1,5 чаена чаша брашно
• 2 чаени чаши прясно мляко
• щипка сол
Приготовление:
В купа се разбиват яйцата. Добавя се брашното с щипка сол. Добавя се и прясното мляко. Получената смес е по-гъста от тази за палачинки.
В тавичка във фурната се разтопява маслото, докато смени цвета си и се усети приятен аромат. Сместа се разбърква и внимателно се сипва в нагорещеното масло. Важно е маслото да "цвръкне" – да е достатъчно горещо, но да не е кафяво!
Пече се на 200 градуса за около 15-25 минути – зависи от големината на съда за печене и от дебелината на сместа. Докато се пече се вдигат балончета. Изпечено е, когато се отдели от стените на съда.
Сервира се с мед, сладко, сирене…
"Да ви е вкусно!", пожелава Стефка Хикова. А "Семейно радио" ѝ желае здраве, щастие и дълъг живот с вкусни рецепти и радост в семейството.
За втора поредна година в "Семейно радио" потърсихме "Старата семейна рецепта", скрита в пожълтелите листове на бабините тетрадки, в старите готварски книги в семейната библиотека или ароматна и вкусна на празничната трапеза във вашия дом. Съгласно регламента на конкурса колекционерът и изследовател на българската кулинарна традиция Марин Лесев..
Рецептата е от баба ми Флора Фискучева от село Гиген до река Дунав, където прекарвах ваканциите си, пише ни 82-годишната Лидия Йорданова. Тя е художник и член на Съюза на българските художници. Живее в София, но с все повече носталгия си спомня за прекрасните ваканции при баба край река Дунав, както и за прекрасните закуски, обеди и вечери в двора и..
"Поздравявам ви за чудесната инициатива "Старата семейна рецепта", пише ни Петрунка Димитрова. "Потърсих помощта на майка ми, която е жива готварска книга. Мама е и голяма къщовница. За всяка Коледа и Великден къщата грейва! Като по-млада намираше време и за любимото си хоби: да тъче черги, килими, китеници, да шие покривки… Златно сърце и златни..
Соня Капсъзова е кулинар и автор на книги, както и съпруга, майка на три деца и човек с усет за красотата във всичко, което ни заобикаля. Специално за нашата кулинарна радиокнига тя отваря старите тетрадки и попада на рецептата, на която пише: "Баба-локумки". Рецептата е включена и в книгата, която Соня пише в момента, но ще излезе от печат..
Шеф Ангел Ангелов дава за кулинарната радиокнига на "Семейно радио"старата семейна рецепта на своята баба Златка. "Всички вкусни неща, направени от нашите баби са простички, но вкусни“, казва шеф Ангелов. "При традиционното приготвяне на сармите със зелев лист, просто добавете праз, една шепа грухано жито в ориза и стафиди. Изведнъж, обикновената..
Тазгодишното, 54-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора – уникален празник на музикално-сценичните изкуства, едно от..
Кой е родоначалникът на българите и какъв е нашият произход? В най-новия си роман Людмила Филипова се връща хилядолетия назад, за да разкрие откъде..
Сравняват го с Кормак Макарти и Уилям Фокнър, а защо не и с Оруел. "Пророческа песен" е петият му роман, за който през 2023 г. получава наградата "Букър"...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg