Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мила, от какво имаш нужда?" или още за правата на жените у нас

| обновено на 03.01.24 в 11:15

През последните десетилетия социалните роли и динамиката в семействата се промениха радикално. Жените влизат в работната среда, но същевременно продължават да изпълняват важната роля на грижещи се за семейството. Докато ние, като общество, правим напредък в увеличаването на равенството между половете и подобряването на правата на жените, все още има работа да се свърши, за да се подкрепят онези, които се грижат за по-слабите в семействата.

В този контекст проведохме интервю с Веселина Панайотова, един от създателите на кампания в подкрепа на жените в България, полагащи грижа. Тя също така разкри детайли за проектите на фондация "Мама има работа", които имат за цел да увеличат правата на родителите и да подкрепят тези, които продължават да се грижат за своите близки.

По нейните думи след Втората световна война жените стъпват на пазара на труда като работна сила, но често при условия, които не са договорени. Семейните взаимоотношения също са претърпели промени, като се разчита повече на по-възрастните поколения. Поколенията са живели повече заедно, като по този начин са се улеснявали грижите за децата и по-слабите членове на семейството.

Според нея в днешните времена договорката за домашния труд все още остава на заден план и много често остава невидима. Жените се изправят пред двойно предизвикателство – на работното място и в дома, като се стараят да балансират между двата аспекта на живота си.

В предаването Веселина Панайотова обаче подчертава, че в момента съществуват три директиви на ЕС, които дават повече права на жените, но същевременно им налагат и нови задължения. Този баланс може да бъде предизвикателство за много жени, които са толкова заети, че нямат време да спрат и да помислят какво всъщност се случва. Това се усеща особено след раждането на децата, когато допълнителните грижи и отговорности се увеличават.

В интервюто си Панайотова споделя също и резултатите от кампанията "Мила, от какво имаш нужда?", която се проведе в рамките на инициативата "Мама има работа" на фондация Impact Drive. Проучването показа, че жените най-често споменават необходимостта от повече време за себе си и изразяването на благодарност към тях.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15