Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейни маршрути

В Калофер на Богоявление

Директно включване от Калофер на Александър Райчев

4
Шестгодишният Мартин хвана кръста във водите на Тунджа
Снимка: БГНЕС

"Семейните маршрути" ни отвеждат в Калофер, където днес там е голям празник. На Йордановден има традиция да се вади кръстът. Целият град празнува, хиляди хора се стичат, за да видят тази превърнала се в традиция от 90-те години на ХХ век – мъжко ледено хоро. Честването на Богоявление започва в ранни зори и вече имаме първия човек, успял тази година да хване кръста от реката – той е най-малкият участник в леденото хоро – Мартин на 6 години. Той, заедно със своя баща, хвана кръста в ледените води на река Тунджа.

Ето какво разказа Александър Райчев, който се включи пряко от Калофер:

"Времето не е студено тази година. Хиляди хора от страната и чужбина се събират тази сутрин в Калофер. По думите на кмета Драгомир Боев от вчерашния ефир в предаването "Нашият ден", очакваните посетители в града тези дни ще бъдат около 6-7 хиляди души. 

Ритуалът за хвърлянето на кръста е особено атрактивен. Според регламента, който беше спазен в ранните минути на деня, първо в реката влязоха местните жители, а след това и всички гости на града, които искаха да се потопят във водите на Тунджа. Минути преди 8 часа група от двеста мъже и младежи, сред които много деца от града на Ботев, слезе от църквата "Архангел Михаил", където беше отслужена Празнична литургия и водосвет, и нагази в реката. 

Местни хора споделиха, че от дълги години влизат на Богоявление в реката – това са правили техните бащи и дядовци, на това учат и синовете си. Ритуалът се извършва за здраве и берекет през годината. Хората от Калофер бяха категорични, че въпреки студената вода никой досега не се е разболял и е здрав през цялата година. Има и един друг местен обичай – калоферци подгряват от предната вечер с вино с черен пипер.

Преди няколко месеца се появи монографията "За християнския празник Богоявление и неговото отбелязване в Калофер – история и съвременност" на историка доц. д-р Живко Лефтеров, преподавател в Департамент "История" на НБУ, който разглежда подробно традицията на хвърлянето на кръста и леденото хоро в Калофер.

Отец Димитър от църквата "Архангел Михаил" благослови слушателите на програма "Христо Ботев". 

Официалната програма на празниците започва в 11.30 часа, когато е ритуалът по полагани на цветя пред паметника на Ивана Ботева, майката на Христо Ботев, и рецитация на стихотворението "Майце си". След това е митинг-поклонение, посветено на 176 години от рождението на Ботев пред мемориала на поета и революционер полагането на гирлянд на славата пред паметника. Събитията завършват с празнични илюминации, които ще осветят Калофер в чест на Христо Ботев и националния празник."

Какво споделиха жителите и гостите на Калофер, както и за творческия център на калоферската дантела – чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Донка Байкова

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Ангел Иванов

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека .  Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..

публикувано на 01.05.24 в 12:17

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03

Защо работим, или работата като житейски и ценностен избор

В своята ежедневна рутина работата изпълнява роля, която е далеч по-сложна от простото изкарване на прехраната. Тя е източник на смисъл, идентичност и социално влияние. В рамките на предаването "Нашият ден" четири различни събеседници –  юрист и психолог, книгоиздател и музикален продуцент, имигрант, както и антрополог , споделят своите уникални..

обновено на 01.05.24 в 11:15

Милена Статева: Отново хората са си повярвали, че егото може да владее

Как професионалното битие се отразява на човешката ни същност? Колко е важно да знаем кои сме и да откриваме смисъл в работата, която извършваме? Оставят ли работните ни часове място за каузи, етика и личен живот – разговор в "Нашият ден" със социолога Милена Статева . По думите на Статева трудът е това, което ни отличава от животните –..

публикувано на 01.05.24 в 09:16