Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калофер отбелязва 176 години от рождението на Ботев с тържествена програма

| обновено на 05.01.24 в 12:19
Снимка: БГНЕС

На 5 януари 2024 г. в град Калофер се провеждат редица събития и празнични изяви по повод годишнината от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев. Програмата на събитията включвапоетичен рецитал на деца от детска градина "Радост", спектакъл, организиран от Сдружение "Калиферови хайдути" и ученици от СУ "Христо Ботев", поклонение пред паметната плоча на поета и революционер, както и празнични илюминации.

Събитията започнаха в Националния музей "Христо Ботев" в 11:00 часа, където децата от детска градина "Радост" изнесоха поетичен рецитал, представяйки стихове на Христо Ботев. В 17:00 часа в музея се състоя спектакълът "Възпламенена жарава", представен от ученици от СУ "Христо Ботев" и организиран от Сдружение "Калиферови хайдути".

Следващото събитие, което включва всички участници е поклонението пред паметната плоча на Христо Ботев на неговото родно мястоСъбитията завършват с празнични илюминации, които ще осветят Калофер в чест на Христо Ботев и националния празник.

Кулминацията на празниците обаче е на 6-и януари, когато от 11:30 часа започва митинг-поклонение пред мемориала на Христо Ботев. Кметът на Калофер, Драгомир Боев, ще изкаже своите думи за поета и революционера, споделяйки значението на този голям български герой. Веднага след това ще бъде поднесена гирлянд на славата пред мемориала на Христо Ботев, символизираща дълбоката почит и признание към този велик човек и творец.

В статията споделяме моменти от разговора в предаването "Нашият ден" с учениците и учители от училище "Христо Ботев" в Калофер. В училището, където името на поета е свързано с богатата българска история и култура, децата отбелязват годишнината с голяма страст и преданост.

Магдалена от седми клас споделя, че за нея Христо Ботев е символ на дързостта на мечтите и идеалите. Александър Атанасов, който играе ролята на Христо Ботев в пиесата, го описва като велик поет и революционер. Наталия Монева от пети клас също споделя своите впечатления като участник в събитието.

Учителката Димитрина Филипова изразява желанието си да вдъхновява учениците да обичат изкуството и да станат хора, които се вълнуват от него. Тази година те се опитват да погледнат на личността на Христо Ботев от различен ъгъл.

Председателят на читалището в Калофер, Наньо Чопанов, също споделя своите размисли за важността на културната институция и нейната роля в обогатяванетона културния и духовен живот на общността. Той подчертава, че читалището запазва духа на възрожденците и помага в пренасянето на тяхната наследство към съвременните поколения. За съжаление, той разкрива и факта, че читалището е затворено от няколко години и не функционира като сграда, което е един от основните проблеми, пред които се изправя градът.

В заключение, директорът на музея в Калофер, Ася Николова, споделя важното послание към слушателите и читателите - да уважаваме своята история не само по време на празниците, когато почитаме героите си, а през цялото време. Тя призовава хората да се поучат от действията си и да се стремят да бъдат не просто българи, но и по-добри човеци.

Чуйте разговора в зувковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44