Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калофер се готви за два големи празника

| обновено на 05.01.24 в 10:48
Снимка: БГНЕС

В Калофер започна подготовката за утрешния Йордановден и хорото в ледените води на Тунджа. Обичаят се изпълнява от "Черковския мост". Традиция, която калоферци ревностно пазят и стриктно почитат. Отец Димитрий ще хвърли богоявленския кръст в ледените води на река Тунджа.

Паралелно с хорото, в Калофер всяка година се отбелязва и рождението на големия поет и революционер Христо Ботев. Очакват се важни гости от цялата страна. Премиерът Николай Денков и министри от правителството също са заявили участие. Честването започва след 11.30 часа.

Събеседникът Ася Николова, директор на музея, сподели радостта си от факта, че предаването се провежда в родния град на великия Ботев. Тя изрази надежда, че слушателите ще се докоснат до духа на Ботев в този малък подбалкански град, който е бил дом на не само на Христо Ботев, но и на много други важни българи. Тя подчерта, че Калофер е място, на което Ботев е посветил своя живот и перо с една цел - да види България свободна.

Неизвестен автор, Христо Ботев, гравюра, 1888 г., Лайпциг

Кметът на Калофер, Драгомир Боев, сподели в ефира на “Нашият ден”, че градът им има уникалната възможност да отбележи два важни празника в един и същ ден - рождението на Христо Ботев и Богоявление. Той изрази увереност, че както днешният, така и утрешният ден ще бъдат озарени от тези два специални събития. Той съобщи за очакван брой на присъстващите, около 6-7 хиляди,  и сподели подробности за началото на ритуала.

Директорът на Исторически музей в Карлово, Мария Деянова, разказа за посетителите на музея, които са имали възможността да посетят къщата на даскал Ботьо Петков в Карлово. Тя подчерта важността на мястото, където се ражда бащата на Христо Ботев и сподели информация за приноса му към образованието и културното развитие не само на Карлово, но и на Калофер, където прекарва голяма част от своя живот.

Повече за програмата на събитията - чуйте от разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19