Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часът на етиката

Секция "Етически изследвания" към ИФС-БАН започва регулярна рубрика в предаването "Време за наука"

В съвременния свят най-често се обръщаме към науката и технологиите за решаването на разнообразни проблеми – от климатичните изменения до хуманитарните кризи, след което призоваваме етиката да посочи, ако не и да реши проблемите, отворени от навлизането на новите технологии.

Настъплението на изкуствения интелект, новите геномни техники, трансхуманизма, "юберизацията" на труда – всички те са част от "съвременния пакет решения", които колкото улесняват живота, толкова и отварят важни етични въпроси.

В света на неустойчиво внимание, пост-истина и триминутната концентрация, по етически проблеми често се говори аd hoc и с известно пренебрежение към етическите съображения.

А етиката е наука като всяка друга. Прави се от експерти, хора учени, които се занимават професионално с това и които рядко присъстват в обществения дебат, дори когато той се води тъкмо в тяхната сфера на компетентност.

Затова програма "Христо Ботев" на общественото радио кани учените от секция "Етически изследвания" на ИФС–БАН в "Часът на етиката" – радиопоредица в рамките на предаването "Време за наука", в която българските учени етици активно ще се включат в социалния дебат по актуални въпроси от дневния ред на българското общество, като изкуствения интелект, екологичните предизвикателства, енергийния преход, управлението на отпадъци, кръговата икономика, генното модифициране, развитието на технологиите, насилието и войната, асистираната репродукция, евтаназията, правата на хората с увреждания и много други.

За съвместното начинание разказва проф. дфн Стоян Ставру, завеждащ секция "Етически изследвания".

Проф. Стоян Ставру е завеждащ секция "Етически изследвания" към Института по философия и социология на БАН, доктор по право, магистър по Социална и юридическа психология, доктор по философия, доктор на философските науки от 2021 г. Основните му изследователски интереси са в областта на биоетика и биоправото.

Проф. Ставру преподава медицинско и биоправо в Софийския университет. Автор е на научни студии, статии и книги, основател и главен редактор на професионалния сайт "Предизвикай правото!", съосновател и гл. редактор на експертната правна система "Лексебра", както и на поредицата Vox Nihili от подкастите на Рацио.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37

Достъпна и надеждна информация с езиковата платформа БЕРОН

В реда от празнични майски събития беше представена електронната платформа за езикови ресурси БЕРОН , дело на екип от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН. Абревиатурата БЕРОН (български езикови ресурси онлайн) е също така израз на признанието към възрожденския просветител д-р Петър Берон, автор на..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Четиресети Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

Традиционно през месец май Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет провежда годишните си Кирило-Методиевски четения. Тази година те са юбилейни – 40-и, с посвещение на проф. Красимир Станчев и на 160-ата годишнина от рождението на големия словенски езиковед Ватрослав Облак, който има особени заслуги за „откриването“ и..

публикувано на 23.05.24 в 17:32