Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата на деня е табу

Анелиа Дудина
Снимка: Пламена Бачийска

С какви табута се среща човек в ежедневието си, какъв е техният произход и как да бъдат преодолени? Психотерапевтът Анелиа Дудина разчупва разговора за табуто в рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден".

Гостът на рубриката прилага в практиката си психодинамични подходи, които предполагат достигане до причината за даден проблем. Именно в дълбините на индивидуалната или колективната психика се зараждат темите табу, затова началото на разговора психотерапевтът поставя там.

Според Дудина човек обикновено приема табуто като нещо много лошо. Тя поставя това възприятие в един исторически контекст. Много от табуираните теми в миналото са се отнасяли до страшни или непознати за обществото явления. Друга възможна причина за налагането на табу е стремежът да бъде наложен контрол върху дадена тема с цел предотвратяване на конфликт, разказва психотерапевтът. Гостът на предаването дава израз на желанието си днешното по-развито общество да има капацитета да се справя с тези теми.  

Дудина изрежда някои табута, културно обособени в България. Заболяванията (психични и физически), смъртта, насилието, сексуалността, парите, религията са темите, с които трудно се борави у нас. Като свое лично, професионално наблюдение, психотерапевтът добавя темата за близостта, която се оказва предизвикателство за много хора.

Според Анелиа Дудина темите табу ощетяват хората. Отсъствието им в медиите и в обществения живот осакатява свободата на словото, вменява срам или страх у отделните личности.

Психотерапевтът набляга на факта, че темите табу са част от съществуването. Ето защо е важно да бъдат нормализирани: "За норма аз възприемам нещо, което отговаря на обективната реалност", казва тя.  

Като важен пример Дудина посочва темата за заболяванията, която е трудна част от живота, но когато бива премълчавана, това пречи на нейното развитие.

Гостът на предаването споделя още едно наблюдение от своята практика: "Обществото ни преминава в една друга крайност. Все повече наблюдавам, особено сред млади хора, желанието да бъдат твърде освободени, много директни, до степен, в която да се изгуби някаква специфика на дадена тема."

Като аргумент в подкрепа на тази теза Дудина прилага темата за секса. От крайността на табуто някои хора преминават към твърде голяма разкрепостеност. Психотерапевтът обръща внимание на необходимостта една такава тема да излезе от мълчаливите граници на табуто, но до известна степен да запази своя "труден", интимен характер.

Психотерапевтът споделя още едно интересно наблюдение. Проследявайки обществената реакция към темата за изкуствения интелект, тя вижда почва за обособяването на едно ново, съвременно табу.

Професионалният съвет на Дудина към слушателите е, когато се изправят пред тема, която предизвиква трудни за справяне емоции, да се насочат навътре към себе си, защото винаги има причина. Да се научим да  говорим свободно, но внимателно  по сегашните теми табу, насърчава тя.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20