Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгражда се възпоменателен комплекс на св. Иван Рилски в с. Скринó

Руенски манастир "Св. Иван Рилски" над с. Скрино
Снимка: wikipedia

В родното място на св. Иван Рилски тече изграждането на възпоменателен комплекс в чест на светия отшелник. Рубриката "Времето на редактора“ предоставя своя ефир на Веска Волева – председател на фондацията "Св. Иван Рилски, роден в Скрино“, която е инициатор на идеята.

Волева обяснява, че инициативата за паметния комплекс се заражда от усещането за изоставеност и запáд, особено на малките населени места. На този фон председателят на фондацията отбелязва, че много съвестни хора все по-често предприемат действия, за да съживят своя роден край.

Целта, която фондацията е поставила пред себе си, е село Скрино в община Бобошево да придобие полагащата му се известност като историческо място и туристическа дестинация, споделя Веска Волева. "Източници като писанията на византийския историк Скилица и книгите на българския историк Иван Дуйчев доказват, че Скрино е родното място на светеца", подчертава тя.  

Гостът на рубриката набляга на сериозния, макар и малък екип, заел се с инициативата. В него участва скулпторът и преподавател в НХА проф. Емил Попов, допълва представителят на фондацията.

Волева съобщава добрата новина, че работата по комплекса е в напреднал стадий. Паметникът вече е поставен, но остават множество довършителни дейности за облагородяване на средата.

Веска Волева използва предоставеното ѝ ефирно време, за да прикани местната общност, вярващите хора, милеещите за родината и всички други желаещи, да се включат във финалния етап на изграждането чрез финансова или друга подкрепа.

"Св. Иван Рилски може да се приеме като наш духовен водач, но той е и светска личност, доколкото ни обединява и ни дава възможност да се осъзнаем като българи и да осъзнаем нашето предназначение тук, в родното място", вярва Волева.

Тя още веднъж настоява, че именно в Скрино е родена една от най-светите български личности. Там светецът е бил отшелник, там е пещерата му, а сега в потенциалния туристически поход предстои да се включи и паметникът.

"Не е просто една поставена скулптура, а е много красива композиция", казва Веска Волева и приканва слушателите към съпричастност.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

В предаването "Нашият ден" обсъдихме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден съвместно с..

обновено на 03.07.24 в 10:50

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10