Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Върнете ги у дома!" – 1000 израелски артисти записаха песен за заложниците в плен

1000 израелски артисти записаха песен за завръщането на заложниците у дома.

След терористичното нападение в Израел на 7 октомври 2023 година растат омразата, обвиненията и отричането на случилото се. Държавата Израел води трудна война, каквато не е водена досега, на земята и под земята – в тунелите, прокопани от "Хамас". Светът като че ли започва да забравя и да отрича това, което се случи и което е причината да започне тази война.

По повод 100 дни от началото на трагичните събития 1000 израелски артисти записаха видео и песен по музика на Яир Клингер и текст на Ехуд Манор, а представители на чуждестранни медии присъстваха на възпоменателна церемония в кибуц "Реим", запечатал зверствата на "Хамас". 

Там беше и кореспондентът на "Артефир" в Израел Весела Райчинова. Тя ни припомни за трагичните събития на музикалния фестивал "Нова" на 7 октомври – за паниката, страха и ужаса, който са изживели тези 3500 млади хора, участвали на фестивала в пустинята Негев. Само там при атаката на "Хамас" загиват 360 души.

Молим се за скорошното завръщане на всички заложници у дома. За сигурността на войниците на Israel Defense Forces , за Израел и еврейския народ – каза Весела Райчинова в "Артефир" в разговор с Димитрина  Кюркчиева. Чуйте звуковия файл.

Снимки – Весела Райчинова


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почивката няма разумна алтернатива

В редакция "Хумор и сатира" сме готови да спорим до прегракване и с трошене на чаши и чинии, че почивката няма разумна алтернатива. Освен това тази неделя веднага след новините в 18 часа ще предложим дори и на несъгласните с нас: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос" на поета Борис Христов,..

публикувано на 17.08.24 в 18:15
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

Обявиха наградите на биеналето "Приятели на морето" в Бургас

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас. Тази година одобрените за участие автори са..

публикувано на 16.08.24 в 09:31