Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мери Бойс Бенд" мечтае вече 29 години

"Мери Бойс Бенд" продължава да мечтае вече 29 години. На 27 януари, точно в 20 ч., в Sofia Live Club почитателите на публиката ще имат шанса да чуят любимите си песни на живо по повод рождения ден на групата.

В началото на разговора в ефира на предаването "Нашият ден" вокалистът на "Мери Бойс Бенд", Мария Мутафчиева, изразява обичта си към момчетата от групата и феновете, като добавя почти нашега: "Аз влизам в ролята на футуролог и казвам, че следващите 29 години ще има още повече срещи с публиката."

Денят на Мария започва с музика и ще продължи да е "красиво натоварен" заради живото участие в събота.

Вокалистът на обичаната българска група споделя защо 27 януари се води неин рожден ден. Именно на тази дата през 1995 година е първото качване на сцена за "Мери Бойс Бенд" в пълен състав от петима души.

"Много неща се промениха. Тогава хората бяха в някаква еуфория", разказва Мария за кипящия клубен живот в София в годините, когато "Мери Бойс Бенд" изгрява.

"Бяхме като някакви революционери", казва гостът в ефира и си спомня как преди разпространението на интернет музиката, текстовете и песните се внасят от чужбина на различни носители и носят вдъхновение.  

Мария споделя, че времето на клубните участия е отминало и сега групата се изявява на по-големи сцени.

"От доста отдавна не свирим по клубове. Това е една красива и романтична част от живота на една група в началото на кариерата. Ставаш по-добър музикант, учиш се да общуваш с хората. Да започнеш да създаваш музика и да излизаш на големи сцени трябва рутина."

Певицата вярва, че мисията на всеки музикант е да създава хубава и разпознаваема музика, която хората пеят дълго време след това. Тя призовава слушателите да се запознават с музикантите на живо, защото концертът като преживяване не може да се сравни със слушането на запис.

За предстоящото участие в Sofia Live Club Мария Мутафчиева обещава, че групата ще изпълни любимите песни на своите почитатели. За целта е имало предварително допитване до публиката, за да няма пропуск.  

Мечтите на групата вече са в бъдещето – поне, що се отнася до Мария – "Мечтая си за едно много красиво ознаменуване и на нашата кръгла годишнина. Утре празнуваме 29 години "Мери Бойс бенд", а от неделя започваме да се стягаме за 30."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Урок по летене": филм за един куклен спектакъл и силата на приятелството

Документалният филм на Светлозар Георгиев "Урок по летене" разказва за създаването на българо-японския спектакъл "История за чайка и банда котараци" по Луис Сепулведа с режисьор Катя Петрова. Филмът представя работата по двуезичния проект, реализиран от японския театър "ПУК" и Столичния куклен театър. Документалният разказ проследява актьорите,..

публикувано на 18.09.24 в 16:24

Роберт Леви с нова поетична книга

Роберт Леви, поет, има магистърски степени по Българска филология (1995, СУ "Свети Климент Охридски") и по Културна и социална антропология (1998, СУ "Свети Климент Охридски"). През годините е натрупал богат професионален опит – от строителен работник до сценарист на документални филми, и в момента живее във Франкфурт, Германия, където работи като..

публикувано на 18.09.24 в 15:12

"Хай хай, Япония" с литературно турне в България

Най-новата книга на Юлияна Антонова-Мурата е колекция от кратки разкази послания, дошли от далечна Япония. Те са не просто импресии от екзотична земя, която доскоро бе на практика тера инкогнита за всички българи, а деликатни миниатюри от внимателно подредена изложба, която ни разказва за страна, отдалечена не само географски и исторически, а..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Юбилейна изложба на Валентин Дончевски на "Шипка" 6

Известният в съвременното българско изкуство художник Валентин Дончевски представя в галерията на "Шипка" 6 своята мащабна юбилейна изложба, проследяваща творческите му търсения през последните години. Изложбата, озаглавена "Рефлексии", съдържа близо 300 произведения – на хартия и платно и създава един сложен "сублимат от чувства, реакции,..

публикувано на 18.09.24 в 09:32
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38