Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да направите с прочетените книги – дарете ги на НЧ "Съвременник-1986" - Пловдив

Снимка: pixabay

Библиотеката при НЧ "Съвременник-1986" в Пловдив набира дарения от книги на български и чуждестранни автори. За предпочитане е книгите да бъдат художетсвена литература. Единственото условие е изданията да са добре запазени и от прериода след 2014 година. Повече за кампанията и фонда на библиотеката разказва секретарят на читалището Вера Аврионова-Станджикова в ефира на предаването "Нашият ден".

Станджикова споделя, че кампанията възниква поради нуждата от подновяване на книжния фонд с търсени от читателите заглавия. По финансови причини читалището не смогва да закупи всички книги – български, чуждестранни, детски – към които потребителите проявяват интерес.

Секретарят на читалището обръща внимание на факта, че читалищните библиотеки не разполагат с голям капацитет, техният фонд се попълва предимно с художествена литература, като най-търсена, и има глад за нови заглавия.

Станджикова отбелязва добра тенденция: "За щастие се наблюдава голям ръст на четящите деца." Ето защо призовава всички желаещи да дарят включително и детска литература.

За читалището, което се намира в жилищен район "Тракия", неговият секретар с гордост заявява: "Имаме една изключително съвременна библиотека."

Станджикова пояснява, че НЧ "Съвременник-1986" разполага с електронен каталог, достъпен през всяко едно устройство за всеки читател, желаещ да провери наличието на дадена книга.  

Гостът на рубриката "Времето на редактора" споделя, че кампанията е активна вече една седмица и засега протича успешно.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27