Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да направите с прочетените книги – дарете ги на НЧ "Съвременник-1986" - Пловдив

Снимка: pixabay

Библиотеката при НЧ "Съвременник-1986" в Пловдив набира дарения от книги на български и чуждестранни автори. За предпочитане е книгите да бъдат художетсвена литература. Единственото условие е изданията да са добре запазени и от прериода след 2014 година. Повече за кампанията и фонда на библиотеката разказва секретарят на читалището Вера Аврионова-Станджикова в ефира на предаването "Нашият ден".

Станджикова споделя, че кампанията възниква поради нуждата от подновяване на книжния фонд с търсени от читателите заглавия. По финансови причини читалището не смогва да закупи всички книги – български, чуждестранни, детски – към които потребителите проявяват интерес.

Секретарят на читалището обръща внимание на факта, че читалищните библиотеки не разполагат с голям капацитет, техният фонд се попълва предимно с художествена литература, като най-търсена, и има глад за нови заглавия.

Станджикова отбелязва добра тенденция: "За щастие се наблюдава голям ръст на четящите деца." Ето защо призовава всички желаещи да дарят включително и детска литература.

За читалището, което се намира в жилищен район "Тракия", неговият секретар с гордост заявява: "Имаме една изключително съвременна библиотека."

Станджикова пояснява, че НЧ "Съвременник-1986" разполага с електронен каталог, достъпен през всяко едно устройство за всеки читател, желаещ да провери наличието на дадена книга.  

Гостът на рубриката "Времето на редактора" споделя, че кампанията е активна вече една седмица и засега протича успешно.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем български художници с групова изложба

Dog Days е името на груповата изложба на Виктор Петров, Димитър Солаков, Калин Серапионов, Правдолюб Иванов, Руди Нинов, Самуил Стоянов и София Грънчарова. Кураторът на експозицията Марина Славова коментира: "Изложбата не е нито за лятото, нито за кучета. Тя има за цел да разгледа сложната и често объркваща връзка между език и значение, да изследва..

публикувано на 18.06.24 в 19:05

Защо човек сам кове съдбата си

Галина Танева е израснала в село Устрем. Омъжена е, има три деца и живее във Великобритания, но любовта към родното гори в сърцето ѝ.  През 2021 година на бял свят се появи първата ѝ книга – "Шепот от Сакар", сборник с разкази за живота на село през XIX век, a топлият читателски прием я мотивира да излее душата си в "Нямата рече", една чудотворна..

публикувано на 18.06.24 в 18:45

Киното през погледа на Ели Скорчева

Ели Скопчева е една от най-талантливите ни български актриси. Въпреки 30-годишната ѝ пауза в киното, това остава непроменено. Тя жадува за емоциите, които киното ѝ дава.  С "Уроците на Блага" сякаш получава шестица от тотото. И то по десет. Скорчева се завръща много по-умела и уверена в себе си и работата си. Снимачният процес за нея е сладък и..

публикувано на 18.06.24 в 18:29

Кольо Гилънa – на 60 години с автобиографична книга

Историята на българския рок и пънк оживява през спомените на легендата Кольо Гилъна в автобиографичната книга "Извън Контрол" Написана в съавторство с Борислав Колев, книгата на емблематичния вокал на "Контрол" e неподправен и откровен разказ не само за пътя на един младеж, носен от вятъра на промяната, но и на цяла една епоха от родната..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16