Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Другият музей. Хората" – обществото в музейния свят

4
Снимка: bplusfilm.com

Една документална поредица, която успява да "надмогне границата между музея и обществото", по думите на нейния научен ръководител проф. Вера Бонева.

"Другият музей. Хората" е третата фаза от проекта, целящ да популяризира отдалечените от големите административни центрове музеи. Какво пропускаме като общество, като не насочваме културните си търсения към провинцията? Отговорът на този въпрос се разкрива в аудио-визуалния проект за късометражни филми (до 15 мин.) и виртуалните турове, осъществени от Пламен Герасимов (продуцент и оператор), проф. Вера Бонева (научен ръководител) и Ралица Димитрова (художествен ръководител, режисьор и сценарист). 

проф. Вера БоневаФилмите са посветени на музеи в по-малки населени градове като Петрич, Бяла Черква, Добрич, Панагюрище – места, които също имат история, традиции и личности, представляващи повод за национална гордост.

В предаването "Артефир" проф. Вера Бонева разговаря за акцентите в новата част от поредицата. Два от документалните филми към  проекта – "Мартина в музейния свят" и "Повелителят на птиците" – скоро  бяха представени в Националната библиотека.

Проф. Бонева споделя, че този път фокусът е върху самите хора, опазващи и популяризиращи културните ценности. Това са не повече от 2000 души, високо образовани и квалифицирани, с голям творчески и изследователски потенциал.

Въпросът в глобален и местен план, според проф. Бонева, е музейната работа и ползата от нея да бъдат поставени в един разбираем контекст. Връзката, емоцията и изкуството да прераснат в мотивация за необходимите бюджети и разходи.

За по-дълбокия досег с културните ценности, откритията и интуицията, че проектът трябва да продължи, разказва още проф. Вера Бонева в "Артефир".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл:

Документалната поредица  е достъпна на сайта на проекта, както и чрез музеите, взели участие в нейното осъществяване. 

Снимки – Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и личен архив на проф. Вера Бонева

По публикацията работи: Бисерка Граматикова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За фотографиите като документи и доказателства на престъпленията

За фоторепортерите, които две години снимат пълномащабната военна операция на Русия срещу Украйна.   За войната, която отне живота на много от тях и нанесе чудовищни страдания на милиони.   И за фотографиите като документи и доказателства на престъпленията.  Разговор с издателя Манол Пейков за фотографската книга на ФотоЕвиденс “Украйна – война и..

публикувано на 25.02.24 в 20:50

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40