Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тийноватор – мост между младите иноватори и бизнеса

Уикенд на идеите
Снимка: Тийноватор/ Фейсбук

Тийноватор е програма за създаване на стартъп клубове в българските училища. Програмата, в която ментори и предприемачи помагат на ученици да стартират собствен бизнес, прохожда през учебната 2018 – 2019 година, когато в нея участват общо 50 ученици от четири училища в София. Към днешна дата протича шестото издание на Тийноватор, което може да се похвали с много по-сериозни мащаби. В края на месец януари по време на един от ключовите етапи на програмата – Уикенд на идеите – присъстваха близо 500 ученици от 10 и 11 клас, 100 ментори и около 50 гост-ментори – експерти в различни сфери.

За да разкажат повече за Тийноватор и Уикенда на идеите в предаването "Нашият ден" гостуват Зорница Миткова, управляващ директор на програмата, и Мая Бобева, един от менторите в тазгодишното издание.

Миткова разказва как протича един Уикенд на идеите. В Sofia tech park се срещат на живо всички ученици от клубовете на Тийноватор заедно с менторите и експертите от различни компании. В двудневния период тийноваторите изготвят презентации по своите бизнес идеи. Резултатът е 88 идеи, всяка синтезирана в двуминутна презентация. "Нещо, което не може да се опише", по думите на Зорница Миткова. Според нея толкова много млада, кипяща енергия има магическо въздействие върху всички участници.

"Най-иновативна идея", "Най-добър зелен бизнес", "Най-устойчив бизнес модел" – това са някои от общо 12 категории, в които журито оценява младите иноватори.

Уикенд на идеите е първата кулминация в извънкласната учебна програма на Тийноватор, в която в продължение на девет месеца ученическите клубове, начело с двама ментори, усвояват способности, изучават 28 теми и разработват собствен бизнес модел. Миткова акцентира върху умението да изразяваш идеите си и да презентираш синтезирано – нещо, което е полезно за учениците както в училище и по време на програмата, така и в живота.

Директорът на програмата казва, че тя е безплатна. "Искаме да дадем достъп не само до предприемачеството, но и към по-широки хоризонти. Да поставим учениците в реална среда." За участие се изисква смелост и проактивност от страна на учениците, а записването става през сайта на Тийноватор.

Програмата е мост между бизнеса и учениците. За бизнеса представлява интерес да разбере как мислят тези млади хора – бъдещи служител и потребители. Според Миткова Тийноватор успява да развива качества у учениците, които е късно тепърва да бъдат развити след завършване на гимназията, защото живеем в динамичен свят. Тя споделя призива си към различните компании да се докоснат до тази възрастова група, която "буквално чука на вратата на живота."

А кои теми се очертават като най-важни за младото поколение иноватори? 

"Най-много идеи имаше в областта на кариерното развитие и образованието. Имам