Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тийноватор – мост между младите иноватори и бизнеса

Уикенд на идеите
Снимка: Тийноватор/ Фейсбук

Тийноватор е програма за създаване на стартъп клубове в българските училища. Програмата, в която ментори и предприемачи помагат на ученици да стартират собствен бизнес, прохожда през учебната 2018 – 2019 година, когато в нея участват общо 50 ученици от четири училища в София. Към днешна дата протича шестото издание на Тийноватор, което може да се похвали с много по-сериозни мащаби. В края на месец януари по време на един от ключовите етапи на програмата – Уикенд на идеите – присъстваха близо 500 ученици от 10 и 11 клас, 100 ментори и около 50 гост-ментори – експерти в различни сфери.

За да разкажат повече за Тийноватор и Уикенда на идеите в предаването "Нашият ден" гостуват Зорница Миткова, управляващ директор на програмата, и Мая Бобева, един от менторите в тазгодишното издание.

Миткова разказва как протича един Уикенд на идеите. В Sofia tech park се срещат на живо всички ученици от клубовете на Тийноватор заедно с менторите и експертите от различни компании. В двудневния период тийноваторите изготвят презентации по своите бизнес идеи. Резултатът е 88 идеи, всяка синтезирана в двуминутна презентация. "Нещо, което не може да се опише", по думите на Зорница Миткова. Според нея толкова много млада, кипяща енергия има магическо въздействие върху всички участници.

"Най-иновативна идея", "Най-добър зелен бизнес", "Най-устойчив бизнес модел" – това са някои от общо 12 категории, в които журито оценява младите иноватори.

Уикенд на идеите е първата кулминация в извънкласната учебна програма на Тийноватор, в която в продължение на девет месеца ученическите клубове, начело с двама ментори, усвояват способности, изучават 28 теми и разработват собствен бизнес модел. Миткова акцентира върху умението да изразяваш идеите си и да презентираш синтезирано – нещо, което е полезно за учениците както в училище и по време на програмата, така и в живота.

Директорът на програмата казва, че тя е безплатна. "Искаме да дадем достъп не само до предприемачеството, но и към по-широки хоризонти. Да поставим учениците в реална среда." За участие се изисква смелост и проактивност от страна на учениците, а записването става през сайта на Тийноватор.

Програмата е мост между бизнеса и учениците. За бизнеса представлява интерес да разбере как мислят тези млади хора – бъдещи служител и потребители. Според Миткова Тийноватор успява да развива качества у учениците, които е късно тепърва да бъдат развити след завършване на гимназията, защото живеем в динамичен свят. Тя споделя призива си към различните компании да се докоснат до тази възрастова група, която "буквално чука на вратата на живота."

А кои теми се очертават като най-важни за младото поколение иноватори? 

"Най-много идеи имаше в областта на кариерното развитие и образованието. Имаме и идея в областта на културата и изкуството. Тийноватор още веднъж доказа, че учениците искат по-рано да станат независими и по-рано да изкарват парите си и да стажуват през лятото", казва Зорница Миткова.

Към разговора се присъединява носителят на наградата в оспорваната категория "Най-добър ментор" – Мая Бобева.

Тя описва мотивацията си за участие като ментор така: "Исках да видя кой идва". В избора я води също желанието да помогне на младото поколение да развие някои важни умения и да бъде подготвено за това, което го очаква в близкото бъдеще. Не на последно място, Бобева приема програмата като източник на вдъхновение и енергия. Тя е собственик и управител на детско издателство с млад екип и вярва, че има неща, които различните възрастови групи могат да научат една от друга.

Бобева разказва за големия професионален и емоционален ангажимент на менторството и добавя: "Наградата е доста голяма за нас, като ментори."

Според нея за младите е много важно да видят възрастен, който се поставя наравно с тях. Бобева споделя, че решенията в групата се взимат демократично и информирано – както трябва да функционира и едно общество. "School food – good food" се казва проектът, избран от нейните ученици - иноватори, и е свързан с подобряване на храната в училище.

Програмата на Тийноватор продължава устремено към своята последна и най-важна фаза. Ученическите идеи, показани на Уикенд на идеите, ще бъдат презентирани на 18 май пред жури от инвеститори, за да се превърнат в работещи бизнес модели.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00