Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфо-метъл легендите "Tериън" в София – сега или никога

Симфо-метъл легендите "Tериън" добавиха и София в предстоящото си турне Leviathan Tour 2024 в подкрепа на трилогията "Leviathan". Датата е 6 февруари, а мястото – клуб Joy Station

След като обиколката им през 2022 г. се наложи да бъде отменена, а с това и концертът им в България, шведите решиха да компенсират родните фенове и обявиха шоуто у нас буквално в последния момент. Това е първото им европейско турне от 2018-а насам и по техни думи след него ще прекратят с изявите на нашия континент. Много вероятно това да е последното шоу във всеки един от градовете, които ще посетят. Тоест – съвсем не е за изпускане тоя последен влак от дискографията на ветераните.

Териън – "звяр" на старогръцки, името най-често обозначава южното съзвездие Вълк, едно от 48-те съзвездия, описани в древността от Птолемей, и сред 88-те съвременни, използвани от Международния астрономически съюз. Сonstellation Lupus. Шведите продължават своето наследство с последната част от "Leviathan". Албумът "Leviathan III"се появи на бял свят чрез Napalm Records. С него групата се отправи на многостранно и съчетаващо стилове музикално пътешествие, формирано от фундаменталната линия на своите предшественици "Leviathan" и "Leviathan II". Но и не само. 

С близо 40 години история, многолюдната дружина, начело с мултиинстументалиста Кристофър Йонсон, е от първите, които още през 90-те започват да комбинират метъл със симфонични и оркестрални елементи и се смятат за едни от основателите на симфоничния метъл днес. Това е формация, чието име винаги трябва да се изписва с много удивителни накрая, и чиято кариера представлява отделен ключов раздел в христоматията на съвременната метъл сцена. Започнали с корени в дет метъла през далечната 1987-а, те претърпяват плавна и впечатляваща еволюция през годините, като с времето създават своя, неповторена от никого, еманация на най-хубавото от класическия хеви, готик метъла и грандиозния симфоничен метъл. Върху или под изключтелно подходящ словесен пейзаж. За разлика от други банди, при които оперните влияния, хоровете и оркестрациите служат главно за евтина ефектна притурка, която комерсиализира стила им, при "Териън" тези елементи само засилиха театрално-мистичната атмосфера, подчертаха оригиналните класическите влияния. В крайна сметка те се развиха толкова мощно и мащабно, че в момента проектът дори не може да се нарече "група" в общоприетия смисъл на думата. Днес шведите работят в своя собствена лига с размах и професионализъм, които освен в студийните албуми, най-ярко личат в живите им представления. Освен хор и пев(и)ци, през последните години те неизменно включват пред публика и класически музиканти, солисти или цели симфонични оркестри.

С 24 албума в бурната си история, "Териън" идват в България в разцвета на творческата си дейност, за да представят нов студиен диск на един от най-желаните концерти в топ списъка на всеки метълфен. Не знам дали за 35 години шведите са се научили да превръщат зайчето в букет цветя, но магьосническата им отвара от звуци не загуби сила и в сурово състояние. Освен това имат свойството да поразяват от разстояние. Остава само да изречете вярното заклинание. И готово - вече сте там, в страшния им, но много, много привлекателен свят. 

Двойна симфо-метъл атака. Концертът ще бъде открит от групата на талантливата Цена Коев (Tsena Koev). Тя е наточила в репертоара песни от нейния първи албум "Emotions In A Jar", както и парчета от все още неиздадения "Storm In Human Form", който официално ще излезе тази година. Аплодирахме я миналото лято и в Бургас, и в София, с проекта Storm In Human Form, събрал рок величия, които никога не са излизали на сцена заедно, за да представи на феновете на тежкия рок и симфоничната метъл музика изключително по рода си събитие. Овациите обраха Матс Левен - прочут не само от "Териън", а и от "Кендълмас" и продукции на китарния гранд Ингве Малмстийн; бургаският зет и любимец на родната публика Джеф Скот Сото и Сноуи Шоу - бленда освен за "Териън", датските легенди "Мърсифул Фейт", "Кинг Даймънд" и "Димо Боргър", щамповал екстремната сцена още с водевилния си проект "Нотр-Дам". Цена придоби популярност като открояващ се глас във "Вивалди Метъл Проджект" на италианския пианист, продуцент и композитор Джузепе Йампиери със сценичен псевдоним Маестро Мистерия. Метъл феновете го познават като сесиен музикант в солови албуми на Брус Дикинсън от "Айрън Мейдън", Роб Рок от "Импелитъри" и много други. Но голямото му приключение започна след това, а в него участва и Коев. 

Познавам я Цена още преди да придобие тази фамилия - момиче, което - по-известно по света само като Крис, отлепя мазилка от тавана на Доходното здание в Русе с групата си "Дорсет Нага" (което май означаваше най-лютивия вид чушки, ама не помня вече на какъв език). Внесохме си я от Чужденеция през лятото, под ръка с Матс Левен за дуета "Miserere". Той се задържа в класацията на "Зи-Рок" 20 седмици и стигна до 4-то място. Уводният наратив е рецитиран от Сноуи Шоу. Автор на музиката, текста, аранжимента и клавишните партии е Живко Коев. В очакване на втория, а верояно и последния концерт на "Териън" у нас.

Според брадатото клише, сега или никога. Брадатото обаче сега отново е модерно. А сега е утре вечер. Да приветстваме съвременното съзвездие.



По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05