Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Пипи в Младежкия театър

Само преди няколко дни на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се състоя премиерата на "Пипи Дългото чорапче" по текста на шведската писателка Астрид Линдгрен. Режисьорът на представлението е Венцислав Асенов, а композитор е Влади Ампов-Графа, който създава музиката специално за това любимо произведение на малки и големи. И както казва Пипи, "Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите." Пипи успява да превърне всеки, до когото се докосне в нещотърсач, вярват и актьорите Мартин Емануилов, Моника Иванова и Зорница Маринкова, които са в ролите на Томи, Аника и възпитателката.


Пипи е любим герой на малки и големи, учи на самостоятелност, учи ни на свобода. Самата Пипи казва "ако всяка сутрин си изяждаш грахчето против "порИсване", то ще пораснеш, но няма да "порИснеш". Един от най- важните акценти в постановката на Младежкия театър е музиката на Влади Ампов-Графа, която надвишава броя от 20 композиции. А едни от най-интересните части в книгата и пресъздадени и на сцената са крадците в къщата на Пипи и полицейското присъствие. Хореографията на представлението е на Никола Хаджитанев, а вокален педагог е Георги Георгиев Антика. Актьорите споделят, че едно от най-големите предизвикателства е да пеят и танцуват едновременно.

Моника Иванова, Зорница Маринкова и Мартин Емануилов
Моника казва, че открива "Пипи Дългото чорапче" като пиеса за това как хората се намират докато търсят всичко друго в света. "Приключенията на Пипи нямат край. С нея никога не е скучно", обещава трупата на Младежкия театър на бъдещите си зрители на 17 февруари.

Снимки: Младежки театър "Николай Бинев", Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Град Елена – възрожденски дух и вековни традиции

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена предаването "Нашият ден" пренася своите слушатели в град Елена – място, съхранило възрожденския дух и вековните традиции.  Светослав Петров , главен уредник в Музей на Възраждането, разказва за забележителностите, които биха развълнували посетителите на града. В Елена се намира вграденият в..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Милен Хальов с продължение на "Общежитие за чудовища"

Писателят и учител Милен Хальов написа продължение на фентъзи романа си "Общежитие за чудовища". Година след началото на историята вече е налице втората част на фантастичното приключение. Тя разказва за "Мракът на вампира" и запраща читателите от сърцето на винаги разноликия Студентски град към дълбоките гори на мистичните Родопи. Според автора..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10