Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 8 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 29 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Live in Japan 93/96" на Кийт Джарет трио в състав: Гари Пийкок (контрабас), Кийт Джарет (пиано) и Джак Де Жонет – 2 част.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от различни райони на Италия в предимно инструментално изпълнение.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ИГ на Атанас Вълчев, Кръстьо Димов, трио "Орфей" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Сънят", деца от Клуба по словесно творчество при детска градина "Моряче", Бургас.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Буратино" от Алексей Толстой – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Светлозар Желев, Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темата на деня: Какво четат младите и кои са най-добрите канали, за да достигнат книгите до тях? Разговор с Мария Проданова и Анастасия Дилова, студентки в магистърската програма "Преводач. Редактор" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
• Темите на деня: Как в съвременния дигитален свят книгите достигат до читателите? Тик Ток, Инстаграм, You Tube и предизвикателствата пред дигиталния маркетинг на книгите. ПР или реклама: как работи книгоиздаването? Разговор с Темз Арабаджиева и Никол Георгиева, представители на български издателства.
• Разговорът: Преводната литература – как да се намерим в превода. Как работи книгоиздаването? Как се избира заглавие в океана от книги в света? Как се взема решение за издаването на една книга? Какво се търси в България? Кои са любимите жанрове? Как се ориентираме в преводната литература? Разговор в студиото с Виктория Иванова, Десислава Желева, и Христо Блажев.
• Времето на редактора
• Денят делово
На третия ден от протестите на земеделските производители – ще се стигне ли до споразумение с правителството, какви са исканията им, кои са истински ощетените сектори и кои са промените в законодателството, с които се ангажира ръководството на МЗХ?
Каква трябва да бъде подкрепата за земеделския сектор и как ограниченият бюджетен ресурс да стигне до истински нуждаещите се?
В какво е сходството и къде са разликите между протестите на земеделците в България и в Германия? – кореспонденция на Капка Тодорова от Берлин.
Събеседници: Александър Йоцев – заместник-министър на земеделието и храните, по телефона – Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Представяме шведския китарист и вокалист Питър Гец – син на легендарния джаз саксофонист Стан Гец с албума му "Bossa My Soul" от 2008 година. Изпълнява свои авторски композиции и популярни песни на Стинг, Стиви Уондър, Жозеф Козма и Жул Стайн.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров – разговор с Филип Зидаров.
• Атила Бартиш представя романа си "Краят" в Унгарския институт "Лист" – разговор с автора в студиото.
• Репортаж от премиерата на най-новия роман на български език на Олга Токарчук "Анна Ин в гробниците на света" в Полския институт, София.
• Ден на Словения и словенския език – разговор с преводача Людмил Димитров.
• Вестник "Стършел" обяви безплатни курсове "Основи на хумористичната литература" и "Основи на карикатурата" с водещи Михаил Вешим и Ивайло Нинов.
• Открива се за девети път фестивалът – разговор с Найо Тицин.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Даниела Найденова
България за първи път е домакин на Европейския фестивал на еврейските хорове. Подробности за събитието в интервюто с диригентите Итай Даниел от Париж и Роман Грийнберг от Виена.
Как фондация "Николай Кауфман” съхранява и популяризира творчеството на композитора Николай Кауфман, доайен в българската етномузикология. Разговор със съпругата му проф. Димитрина Кауфман и дъщеря му Мария Кауфман. Впечатления и на басбаритона Алдомир Моллов, Германия – вокален педагог на хора към фондацията и музикалния педагог Александър Александров, Австрия.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитни
водещ: Ани Костова
• За разликата между квантовия и супер компютъра, както и за предимствата и приложенията на квантовите сензори – докторантът Иво Михов от Център за квантови технологии на Софийски университет "Св. Климент Охридски".
• Кои цветя могат да се отглеждат в епруветка? "Цвете в епруветка" - космически подарък, който може да живее и на Марс, създаден с любов към науката и с грижа за природата от двамата млади биотехнолози Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова.
• Българите в науката: Въвеждането и приложенията на интуиционистки размитите множества – разяснява акад. Красимир Атанасов от БАН, за това свое откритие той получава престижно международно признание и отличие.
• Списание "Светът на физиката" и ежемесечните лектории на експерти - разговор с проф. Вили Лилков.
• Репортаж на Катрин Димитрова от награждаването на наши математици с престижни награди от математически състезания.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Легендата за Лорелай в творчеството на Клара и Роберт Шуман, Йохан Щраус-баща и едноименната опера на Каталани.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
"Непредставителна демокрация. кои не са представени в българския парламент?" – разговор с Петър Банков, Станислав Додов и Стефан Георгиев – автори на едноименно изследване, което е фокусирано върху причините за растящия брой негласували и непредставени в политиката хора в България.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Тамбуристът Християн Цвятков гостува минути преди солистичната си изява в концерта на ОНМ на БНР "Тайните на българските инструменти. Изкуството на тамбурата" в Първо студио на 8 февруари.
Говорим за творческата му история и спецификите на инструмента.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Лина Мачева
Директно от Първо студио на БНР.
"Тайните на българските инструменти: изкуството на тамбурата" – Концерт на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов. Солисти: Ангел Димитров, Вели Чаушев, Валери Димчев, Сергей Стойнов, Кирил Трайков, Илия Ганев, Владимир Владимиров, Петър Захариев, Валентин Янков, Ивелин Божанов, Николай Коджабашев.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Многообразието и богатството на българските вина, създадени в малки, независими изби ще бъдат представени за 6 път на "Софийски квартален Tour de Зарезан 2024" този уикенд. За характеристиките на българските вина разговаряме с Асен Цеков – създател на първия магазин за български вина от малки, независими изби, член на Асоциацията на българските винени професионалисти и Българската асоциация на независимите лозаро-винари.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на "Стийв Гад бенд", Мичъл Формън, Тери Лин Карингтън, Джон Патитучи, Бил Евънс.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02