Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 12 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 31 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Джаз плюс Дуенде продължава поредицата за третото течение в джаза. Началото е с изпълнение на Сър Роланд Хана (пиано) с Рон Картър (контрабас) и Греди Тейт (ударни) на Концерт 21 за пиано в До Мажор на Моцарт. Записът им е 35 години след неофициалното преименоване на Концерта в "Елвира Мадиган" по едноименния филм, в чийто саундтрак участва. И още Моцарт със соло пианото на първия ни "кръстник", Чик Кърия. В негова и във версия на МакКой Тайнър слушаме Шопен - Прелюд в Ми минор опус 28 номер 4.
Следват два албума на Виена симфони джаз проджект с Болерото на Равел като бугалу и още откъси от опери и оперети в джаз-интерпретации.
Но това далеч не е всичко като интрузия на новите музики в класиката. Ако се абстрахираме от името на Джазраух бигбенд, миналогодишният им проект по Пета симфония на Малер е на границата на... джаза с техното.
Финалът е за ценителите на фламенко-джаза с гостувалата ни и тук Естрея Моренте, но този път в компанията на китариста Рафаел Рикени в ритмите на алегриас и гаротин.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна фолклорна музика от Скандинавието.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Росен Генков, Пейо Пеев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Излекуваният мързеливец" от Панчо Панчев.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебният фенер" от Рудолф Добиаш

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: Нина Николина с концерт "Любовни народни песни".
• Епизоди от живота: На Международния ден на сватбените агенции – как двама млади реализират мечтаната сватба? Разговор с Айлин Фейзуллова.
• Контратенорът Якуб Орлински пристига у нас с концерт на 13 февруари, озаглавен "Красота и думи". Как привлича нови слушатели към операта и какви са акцентите в програмата на концерта - интервю на Антония Барулова.
• На 12 февруари в триъгълната кула на Сердика ще бъде открита изложба по детската книга "Сузи, внучката от къща №4" на фондация "Културни перспективи". Разговаряме с Ина Кънчева, председател на фондацията, за посланията към подрастващите, които са заложени в книгата и изложбата.
• Как премина 12-ото издание на виненото изложение в Мелник "Златен грозд" и кой грабна приза за най-добро домашно вино в категориите вино от "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет" - разговор с кмета на град Мелник Сашо Филипов.
• Разговорът: Могат ли да бъдат превърнати софийските подземия, бункери и потайности в пространства за култура – разговор с Иво Анев от екип "Историческа баня", създал една от три финансирани от ОП Софияплан концепции за възстановяване на северното и източно крило на Централна минерална баня - София. Съавтор на система за оценка на туристическите дестинации по международен проект DEMINA.
• Подкаст "Какво може Европа?": Може ли Европейският съюз да направи това?
• Terra Култура
- Седмицата: коментар на водещата.
- Архивите: 85 години от рождението на актьора и певец Коста Карагеоргиев – коментар и звукова памет от Архивния фонд на БНР с откъс от предаването "Който пее, зло не мисли", излъчено през март 1997 година по програма "Христо Ботев", с участието и на композитора Петър Ступел.
- Личност: Родова терапия с доктора по културология и обществени комуникации Райна Дамяни или още нещо за Задругата на родонавтите.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Певицата Весела Морова представя концертната програма "Музика от Бразилия и Аржентина" на трио Carinhosos и разказва за новите си проекти.
• Джаз продукции: "Elles" на гостувалата неколкократно в София талантлива корейска вокалистка Юн Сун На.
• Среща с австрийската пианистката и авторка от български произход Александра Иванова. Кореспонденция на Юлия Атцмансторфер.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• "Неспокойни повърхности" – изложба на Красимир Карабаджаков в Национална галерия - Двореца. Разговор с кураторката Яна Братснова.
• Премиера на представлението "Отправяне към Годо" на сцената на Топлоцентрала. Разговор с хореографа и актьор Дани Кърнс.
• Новата книга "Харолд и Мод" на Колин Хигинс. Разговор с главния редактор Николета Руева.
• Премиера на анимационния филм "Легенда за пеперудите". Разговор с актьора по дублажа Антон Порязов.
• Интерактивният фолклорен център - музей в Чавдар представя завръщане към обичаите на българската традиционна сватба. Разговор с уредничката на музея – Цонка Илиева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Спомен за пианистката Снежина Гълъбова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Спомен за Мето
На 2 февруари 1985 г., в знак на протест от налаганото му преименуване, поетът и преводач Мехмед Карахюсеинов-Мето се самозапалва, но приятели го спасяват. Какъв е той днес в спомените на близките и семейството – разговор с гостенката в студиото Алина Караханова – племенница, а по телефона включваме и дъщеря му Севара. От архива на предаването припомняме и думи на поетесата, издателката и сценаристката Малина Томова. Също от архива звучат стихове на поета в изпълнение на актрисата Пепа Николова.
• Светове: Щрихи от света на жестовия преводач Борис Бъндев. Какво е да израснеш в семейство на нечуващи, както и за личната му кауза – курсове по жестов език.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Бойко Ламбовски
Метеор през хартията – 2 епизод: Иван Методиев
Поредицата е посветена на значими поети от втората половина на XX век, напуснали живота по рано от очакваното. Целта е да се фиксират спомените на хора, които добре ги помнят, както и на анализатори на литературните процеси у нас.
Вторият епизод е за Иван Методиев, починал при неизяснени обстоятелства през 2001 г. край р. Места. Припомнят ни го Мирела Иванова, Деян Енев и доцент Гергина Кръстева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Как дигиталният свят променя живота, мисленето и развитието на съвременния човек? – разговор със създателите на мултижанровия спектакъл "Отвъд мрежата" – Диана Досева и Георги Бонев.
• Много шум в ефира: Актьорът Даниел Цочев на 60.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Отбелязване на 90 години от рождението на тракийската певица Пенка Павлова. В интервю от Златния фонд на БНР изпълнителката разказва за творческия си път и първите си записи. Разговаряме с Веселина Павлова – дъщеря на именитата певица, за книгата, посветена на Пенка Павлова – "Златният глас на Тракия – Родих се, за да пея".
• Ангелина Илиева с подробности за VIII Национален фестивал на маскарадните игри "На гости у Шопско".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Фестивала на Френското радио в Монпелие. Свири Националният оркестър на театър Капитол в Тулуза с диригент Петр Попелка и солистка Альона Баева, цигулка. В програмата: Дьорд Лигети – "Далечен" (Lontano); Бела Барток – Концерт за цигулка и оркестър № 1; Антонин Дворжак - Симфония № 6 в Ре мажор, опус 60.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• "Светофар" - място за среща със съвременната българска литература. Защо са нужни пространствата за литература и как променят облика на града?
• Младата художничка Лусия Медзикян и нейните картини, рисувани по нестандартен начин, с цветни химикалки.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Артисти на музикалната фирма "Мотаун".
"Мотаун" е американска фирма за грамофонните плочи, основана от Бери Горди през 1960 г. в Детройт. В нея са записвали своите песни артисти, добили световна популярност, сред които са Смоуки Робинсън, Дъ Миракъл, Марвин Гей, Мери Уелс, Стиви Уондър, Даяна Рос и много други. До началото на 70-те, фирмата "Мотаун" е лансирала повече от 110 хита в класацията "Топ 10" на САЩ. През 1970 г. тя се премества в Лос Анжелис и освен със звукозаписна дейност, се занимава и с филми.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02