Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 14 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 33 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от традиционна и шлагерна музика от Франция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Христо Косашки, Иван Стефанов, ОНМ на БНР и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Тайната на захарните целувки" от Ирина Вълчанова

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Пет момчета, котарак и кит" от Иржи Хорчичка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: на Лисабон.
• Темите на деня: на живеещите в монтанското село Дондуково - разказ на Недка Лилкова от Радио Видин.
• Темата на деня: Хората, които отглеждат потребността да четем – в Световния ден на даряването на книги говорим с представители на онези малки населени места, където книгите са още по-зависими от личностите. Йорданка Русенова, библиотекар в Професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот, и с Аделина Колишева, учител по български език и история в каварненското средно училище "Стефан Караджа".
• Разговорът: за това способен ли е светът ни да се научи да не дискриминира – Мария Алкалай, обучител и консултант в сферата на социалното включване, правата на човека и многообразието.
• Времето на редактора: Веселин Веселинов, архитект, сертифициран дизайнер на пасивни сгради към Института за пасивни сгради в Германия за предимствата на този тип строителство и за бъдещето му в България.
На 14 февруари всички събеседници питаме колко важна е любовта в живота им.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин – обзор на новините в сектор здравеопазване и актуална информация.
- Какво включват профилактичните пакети и как личните лекари ще осъществяват изпълнението им? – интервю с д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.
- В навечерието на Международния ден на деца с онкологични заболявания – интервю с Маргарита Борисова, председател на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".
- Проблемите на хората с епилепсия в България през погледа на Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Трио VIVA започват годината с три проекта: нов сингъл, нов албум, и концерт-промоция на албума.
• Гергана Костадинова, която освен пианистка е и автор на песни и певица, представя авторската си песен "Обичам те".
• Мая Райкова – продуцент българска музика в БНР – разкрива повече за концерта на Биг бенда на БНР "Мост между поколенията", в който някои от превърналите се в класика песни от българската поп музика ще прозвучат в изпълнение на млади, но вече утвърдени певци.
• Billy Joel се завръща с първи сингъл от десетилетия насам "Turn the Lights Back On"
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Съвременната графика – тенденции и творчески възможности за реализация на младите художници в България и Европа. Гостуват проф. Десислава Христова от катедра "Графика" на Националната художествена академия и дипломираните магистри Никола Цветанов, Пламен Маджаров и Георги Джунев.
• "Проектът Матусал. Библейска легенда. Магически символ. Дълголетие?" отбелязва 20 години от световния пробив на норвежкия писател Том Егеланд. С редактора Елеонора Тодорова представяме новия роман на норвежкия писател.
• Русенският драматичен театър "Сава Огнянов" гостува в София със спектакъла "Странна случка с куче през нощта", отличен с три номинации за тазгодишните награди "Икар".
• Премиера на "Натюрморт със затлъстял племенник" от Йон Сапдару на русенска сцена. Разговор с Боян Иванов, директор на театъра и режисьор на двата спектакъла на театъра в Русе.
• 17-и Национален конкурс за хумор и сатира в Кубрат. Разговор за предстоящото издание с писателя Весел Цанков, отговорен редактор на екип "Хумор и сатира" при програма "Христо Ботев".
• French and Love Cabaret. Вера Шандел, "Ангел Заберски трио" и балет "Нова" с покана за музикалния спектакъл, посветен на празника на любовта "Свети Валентин" в София.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Честит рожден ден, Рене Флеминг!

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Денят на св. Валентин и св. Трифон Зарезан е вече десетки години обект на различни шеговити контаминации у нас. Но според митовете св. Валентин е пострадал, защото е бракосъчетавал въпреки забраната. Св. Трифон пък се чества с ритуали, включващи "мъжкото" и "женското" ту като отделни участия, ту – общосемейно.
Затова припомняме що е то – семейството. Каква е историята на тази най-важна молекула на обществото, какво отличава античното от средновековното и възрожденското семейство, къде сме днес. Какви чудати, неприемливи за днес неща е имало в семейните взаимоотношения в миналото, какви девиации сега?
В предаването вземат участие проф. Николай Аретов, психиатърът и писател Фани Цуракова, адвокатката Кристина Бобева, издателят Стоил Панайотов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Веселина Даковска
Психология на общуването
Новите форми на общуване в съвременния свят. В предаването участват научен сътрудник първа степен д-р Виктория Недева и научен сътрудник първа степен д-р Диана Бакалова от Института по психология на БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Изкуството като опит за летене
Легендарният български художник Алцек Мишев сам става тема, но и средство в артистичните си експерименти, а житейската му история е сякаш най-продължителното му произведение. Режисьорката на документалния филм за него "Да летиш с плавници" Мария Аверина е необходимият външен свидетел на изкуството му като личен мит.
Мария Аверина гостува в "Какво се случва", за да ни разкаже за съвместната работа с Алцек Мишев и за мястото на документалиста в създаването на един артистичен мит.
• Моята история, моята тема: скулпторката Биляна Фурнаджиева и нейните търсения между изкуството и природата.

от 18.00 до 20.30 часа
Директно от Националната музикална академия "Панчо Владигеров"
Концерт на Академичния симфоничен оркестър и лауреатите на XV Конкурс "Геза Анда 2021" Михай Берец и Джулиян Тревелиян, под диригентството на Константин Илиевски.

от 20.30 до 21.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Жизнерадостна духова музика от близо и далеч – чудесни, колоритни състави и оркестри от различни континенти, изявили се на живо преди 24 години в белгийския град Гент (световна творческа среща на духови формации – от Индия, Австралия и Индонезия до Бразилия и Германия).

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Какви са съвременните начини за противодействие на възраждането на неонацизма – разговор в студиото с една от организаторките на ежегодния за февруари протест "Без нацисти по улиците ни!"
• Зелени минути: продължава разговорът с проф. Пимпирев.
• Музикален репортаж на Цветан Цветанов.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Три концертни записа от две десетилетия и две държави с дуети и триа: Карлос Сантана и Уейн Шортър от Монтрьо 1988, Стен Гетц в Еспас Карден - Париж, 1979 и горе-долу по същото време Кийт Джарет от Жюан-ле-Пен. Финалът е с два хита събрани в едно от Анита О'Дей: Yesterday-Yesterdays.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02