Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 15 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 34 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Фрагменти от концертния албум "8:30" на легендарната формация "Уедър рипорт".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от различни райони на Тихия океан.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на формация "Илиев", Василка Дамянова, детски хор "Нуша" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Човече от тесто", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Гъсарчето Мати" от Георг Швайдер

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев, Нина Цанева
• Епизоди от живота
• Темата на деня: "Светът е оцелял, защото се е смял. Вестник "Стършел" на 78". Разговор в студиото с Михаил Вешим, главен редактор на в. "Стършел”, писател и фейлетонист.
• Темите на деня: Как се става "швейцарското село на България"? Разговор в студиото с Григор Даулов, кмет на община Чавдар, за предизвикателствата пред малките общини, проектите и програмите, които направиха от с. Чавдар едно от най-интересните места в България.
• Разговорът: Новите промени в Закона за закрила и развитие на културата, приети от парламента на 9 февруари 2024 г. Какво ще бъде направено и какво още трябва да се направи. Разговор в студиото с Манол Пейков, член на Комисията за култура и медии в Народното събрание, и по телефона с Тома Биков, председател на Комисията за култура и медии в НС.
• Времето  на редактора
• Денят делово
Каква беше историята на въвеждането на валутния борд в България и как изглежда тя на фона на предстоящите промени в начина на функциониране на Централната ни банка след промените в закона за БНБ?
Какви са изводите и поуките от времето на драстичните промени в икономиката и финансите ни, когато се въведе валутният борд, защо и как се наложи тази мярка? На фона на подготовката за приемането ни в еврозоната – как се вземат верните решения за такива радикални промени, трябва ли и доколко да бъдат смели политиците?
Питаме някои от т.нар. "бащи" на валутния борд: Красимир Ангарски и Валери Димитров, а по телефона разговаряме с Румен Аврамов – икономист и историк, бивш член на Управителния съвет на БНБ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Звучи албума "Stories" от 2019 г. на италианския вокалист, пианист и автор на песни Уолтър Ричи. Изпълнява свои композиции и песни на Доменико Модуньо, Нерио "Папик" Поджи, Джони Мендел, Фред Бускалионе, Лучо Дала.
Със специалното участие на Киара Чивело, Стефано Ди Батиста, Силвен Люк, Андре Чекарели, Жан-Пиер Комо, Фабрицио Босо, Дарио Рошильоне, Джузепе Миличи, Себи Бурджо, Роко Дзифарели и Масимо Гера.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Силвия Чолева
• Премиера на "Арменски народни приказки" – разговор със съставителката Силва Хачерян.
• "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел представя преводачката Паулина Мичева.
• Мари Врина-Николов стана доктор хонорис кауза на Софийския университет – разговор с преводачката.
• Репортаж от премиерата на най-новия роман на български език на Олга Токарчук "Анна Ин в гробниците на света" в Полския институт, София.  
• Репортаж от представянето на съвременна германска проза и австрийска драматургия в превод на Борислав П. Петранов.
• Print PreView/ ПреГлед на печата | Изложба на Капка Кънева в галерия "Ателие" на НХА – филиал Бургас – разговор с художничката.
• Графична изложба на Маня Вапцарова "Хроники на съзерцанието" в галерия "Стубел".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате юбилате
водещ: Даниела Найденова
• Детският хор на БНР е селектиран за полуфиналите на международния хоров конкурс "Нека пеят народите", организиран от Европейския съюз за радио и телевизия. Подробности в интервюто с маестра Венеция Караманова, главен диригент на Детския радиохор.
• "Духовните кантати и органът" – поредица от концерти с първо изпълнение у нас на духовни кантати от Йохан Себастиян Бах, концертни творби за орган и ансамбли от Букстехуде, Перголези, Хендел. Още за идеята и за изпълнителите научаваме от организатора на проекта проф. Нева Кръстева.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитни
водещ: Ани Костова
• Идва ли края на силициевата ера и какво да очакваме след нея - разговор с проф. Елена Вълчева. Проф. Вълчева е дългогодишен преподавател, с повече от 37 години стаж във Физическия факултет на Софийския университет.
• Постиженията на учените по Национална научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС) в БАН, какво става с "умните къщи" и новите батерии? - разговор с акад. Константин Хаджииванов от БАН - в рубриката "Българите в световната наука".
• Преди откриването на живата експозиция "Антарктида" в пловдивския музей - разговор с гл. ас. Огнян Тодоров - в рубриката "Млади изследователи".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Лорелай, красавицата от Рейн, през класическия поглед на Ференц Лист и Дмитрий Шостакович и съвременните трактовки на Джордж Гершуин, Мейсън Бейтс и група "Скорпионс".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Паметникът и решението - разговор с Тони Николов за новия брой на сп. "Култура", чиято тема е посветена на емоциите и дебатите, възникнали след демонтажа на Паметника на съветската армия.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Родопският изпълнител Любомир Петов, едно от ярките имена на Орфеевата планина, разказва за провокаторите в творческия си път, за срещите с известния певец и негов учител Георги Чилингиров, за ОНМ на БНР, с който реализира над 80 звукозаписа за фонда на медията ни.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Национален музикален театър "Стефан Македонски" представя премиера на постановката "Цар Килимар” от Жул Леви на 2 март. Разговор с част от изпълнителите Стефани Кръстева-Павлова, Стефан Петков и Александър Василев.
• Атанас Кръстев, Гергана Иванова и Мартина Табакова подготвят съвместен концерт с музика от Хайдн, Хумел, Ибер и Гобер. Музикантите разкриват подробности за събитието.
Любомир Денев – син представя най-новата си авторска композиция опера-мюзикъл "Агарта". Творбата може да бъде чута в концертно изпълнение на 24 и 25 февруари в Първо студио на БНР.
• Проф. Даниела Дикова, преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", за седмицата на камерната музика със специалното гостуване на виолончелиста Ромен Гариу.
• Диригентът Петко Димитров отправя покана за предстоящ концерт на Нов Симфоничен Оркестър с участието на виолончелиста Лъчезар Костов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• CreaTech Bulgaria и бизнес иновационен център Инобридж обявиха началото на националното състезание Creative business cup Bulgaria 2024. Стартъпи от креативните индустрии от цялата страна са поканени да се включат в надпреварата. За възможностите, да представят на национално и световно ниво идеите си и да стигнат до вниманието на инвеститорите, както и наградите, които предоставят световните финали на Creative business cup 2024 в Копенхаген, Дания, говорим с Ирина Илиева от Junior Achievement Bulgaria.
• А сега внимавайте: Концерт на Cradle of filth, който ще се състои от 19 часа на 5 март в София.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Маркъс Милър, Уил Лий, Денис Чеймбърс, Майкъл Брекър, Йон Кристенсен, Пале Даниелсон, Джейсън Майлс, Джон Скофийлд.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02