Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът е оцелял, защото се е смял:

Вестник "Стършел" на 78

На 15 февруари се навършват 78 години от създаването на в. "Стършел" – вестникът на по-веселата България!

Сатирата, фейлетонът, смехът през сълзи извеждат, може би, най-правилния път да се преживее и надскочи политическия, икономическия и обществения живот в България. Михаил Вешим, главен редактор на в. "Стършел”, писател и фейлетонист, посветил живота си на вестника, разказва в "Нашият ден" какво са за него смехът, хуморът и в. "Стършел":

Михаил Вешим"Смехът за мен е начин на живот. И съм щастлив, че така прекарах живота си неусетно в шеги и закачки – това е по-добрият начин да си преживееш живота, в едно добро настроение, каквото и да се случва. Да гледам на живота откъм смешната страна – това научих в редакцията на в. "Стършел", докато чиракувах още. Всичките ми съзнателни години са минали във вестника.

Бях на 19 години, когато излезе първият ми фейлетон в "Стършел". От тогава досега не съм си сменял работното място – практикувал съм много професии, но само на едно работно място. От 21 години съм главен редактор. Не съм се венчал за това положение, но няма кой да ме смени. Обстоятелствата са такива, че са останали едни последни мохикани на хумора...

Хуморът междувременно много се промени. Първо стана телевизионно шоу и си смени характера. После хуморът отиде в стендъп комедията. Защо се загуби този жанр – политическият фейлетон, като имаме такава силна вестникарска традиция (Христо Ботев, Алеко Константинов, Райко Алексиев...) на фейлетона, където най-важните събития се осмислят през смеха. Смехът е изключително оръжие. 

Първият хумористичен вестник в Османската империя е български – в. "Гайда" на Петко Славейков. И тази вестникарска 150-годишна традиция сега е напът да угасне. Причините са много. Може би времето е такова – сменят се изразните средства, новите поколения търсят други забавления, нямат време да се съсредоточат да прочетат нещо. Преди като че ли хората повече са се задълбочавали, а сега наблюдаваме едно клипово мислене. Затова няма и автори."

Михаил Вешим приема "Стършел" като мисия. Той отбеляза имената на своите колеги през годините, които са носили с достойнство факела на смеха от първия брой на 15 февруари 1946 г. "Някои от тях в последствие стават класици на българската литература – Валери Петров, Христо Ганев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, художникът Никола Мирчев, главният редактор Димитър Чавдаров-Челкаш... В. "Стършел" остава единственият сатиричен вестник и най-големите писатели сатирици са оставили имената си в него. За съжаление са позабравени – Петър Незнакомов, Мирон Иванов... Станислав Стратиев забравиха вече..."

Чуйте пълното интервю с Михаил Вешим в звуковия файл.

Снимки – Вестник "Стършел" и Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово. В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода , чиято крайна..

публикувано на 23.08.24 в 10:02